Războiul împotriva drogurilor, jucat de autorități după regulile clasice ale pedepselor tot mai dure împotriva consumatorilor și traficanților, a dat greș în Occident. Paradigma în care consumul este reglementat, nu lăsat să zburde liber, se schimbă în tot mai multe țări civilizate.

canabisFoto: snapshot-photography/F.Boillot / imago stock&people / Profimedia

Din punct de vedere legislativ, România e încremenită în paradigma anilor ’80. În timp ce tot mai multe studii științifice arată că numai o legalizare strictă ar putea să reducă din riscurile de sănătate asupra populației și tot mai multe țări aleg să legalizeze drogurile ușoare, precum canabisul, România se situează împotriva curentului, pe acest subiect. Politicienii din aproape toate partidele se întrec în proiecte legislative care propun pedepse și mai dure cu închisoarea, pentru posesia de droguri. Există însă și voci care cer un prim pas pentru ieșirea din această paradigmă, care începe așa cum a început în mai multe țări: cu dezincriminarea „ierbii”.

Un proiect legislativ depus de câțiva parlamentari din partidul Reper (plecați din USR) propune ca limita penală a posesiei de canabis să fie de 3 grame și să vină la pachet doar cu o amendă contravențională de 1.000-3.000 de lei.

Citește pe Panorama.ro cum România a rămas cu lupta antidrog în anii ‘80.