Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat joi seară că nu se vor suspenda fondurile europene, deciziile Guvernului urmând a fi luate în aşa fel încât România să nu aibă această problemă.

Adrian CâciuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Nu se suspendă fondurile europene. Se va face în aşa fel încât România să nu aibă această problemă. Evident, cred eu că se poate face o analiză asupra modului în care este organizat statul român. Asta se face începând de săptămâna viitoare. Adică s-a făcut analiza şi se trece la o serie de măsuri”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Adrian Câciu, relatează News.ro.

Ministrul a precizat că, încă de la debutul anului s-au făcut studii şi analize - de Banca Mondială, şi de experţii din Guvern.

„Cred că acuma sunt la îndemână toate instrumentele prin care deciziile care se vor lua să se ducă exact acolo unde există din punctul nostru de vedere risipă”, a mai afirmat ministrul.

Întrebat dacă România are prea mulţi angajaţi în sectorul bugetar, ministrul a afirmat: „Eu cred că trebuie echilibrat şi acolo unde sunt - avem nevoie de angajaţi în sănătate, de angajaţi în zona de educaţie, în ordine şi apărare publică, dar undeva, dau exemplu la ministerul pe care îl coordonez, cred că putem să ne facem treaba câţi suntem şi am 500 de posturi vacante”.

Ministrul a explicat că măsurile de reducere a cheltuielilor pregătite de Guvern vor duce la o reorganizare implicită a instituţiilor.

„Noi cred că o să avem fiecare cred că 30 sau 60 de zile să facem aceste reorganizări. Până la 1 ianuarie toată lumea se va reaşeza”, a mai declarat ministrul.

Potrivit acestuia, sectoarele prioritare sunt „marile sisteme publice - educaţie, sănătate, ordine şi apărare publică - restul sunt sunt sisteme suport ale statului român”.

În urmă cu o zi, tot într-un interviu la Digi 24, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a declarat că, dacă Guvernul nu ia toate măsurile cerute de Comisia Europeană privind pensiile speciale, evaziunea fiscală și reformele fiscal-bugetare, România va pierde miliarde de euro, bani europeni.