Noi date îngrijorătoare: 68% dintre raportările privind conținutul dăunător (ilegal si legal) pentru copii și tineri în mediul online ilustrau imagini cu abuz sexul asupra copiilor sau materiale cu minori în ipostaze sexuale, iar 82% dintre victimele care apăreau în astfel de materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, conform unui raport al organizației Salvați Copiii România.

CyberbullyingFoto: Ilia Burdun | Dreamstime.com

Doar pe parcursul anului anului 2022, în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează raportarea conținutului dăunător (ilegal si legal) pentru copii și tineri în mediul online, au fost primite 8.816 astfel de raportări, din care 68% (6.029) ilustrau imagini cu abuz sexul asupra copiilor sau materiale cu minori în ipostaze sexuale, iar 89% (5.077) dintre ele reprezentând materiale generate chiar de către minori.

În ceea ce privește vârsta victimelor:

  • 9% reprezintă cazuri de copii cu vârsta aproximativă de până în 10 ani,
  • 82% dintre victimele înfăţişate în materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani,
  • 9% reprezintă adolescenți între 16 și 18 ani.

„Povestea unui abuz”

Organizatia Salvați Copiii România a anunțat lansarea campaniei „Povestea unui abuz”, cu scopul de a avertiza asupra modurilor prin care toți utilizatorii pot contribui la crearea unui mediu online sigur pentru copii, prin raportarea conținutului dăunător de pe internet.

Astfel, campania prezintă o serie de șase clipuri audio-video care redau conversații între abuzatori și victime, inspirate din cazuri reale.

Clipurile vor fi difuzate în mediul online sub forma unor mesaje scurte, cu scopul de a ne convinge că nu putem să trecem cu vederea poveștile copiilor care au devenit victime ale abuzurilor pe internet.

Fiecare dintre aceste clipuri audio-video ale campaniei va redirecționa utilizatorii către pagina web, unde pot găsi un formular de raportare. Acest formular este folosit de operatorii liniei esc_ABUZ pentru analiza cazurilor și pentru a colabora ulterior cu autoritățile competente în vederea eliminării conținutului inadecvat și identificării agresorilor, conform Salvați Copiii.

„Îmi e rușine și nu vreau să vorbesc cu părinții despre asta”

Una dintre victime este Irina, de 14 ani:

  • „Am 14 ani si îmi este greu să vorbesc despre asta. Acum câteva luni l-am întâlnit pe David la un party.
  • Așa am aflat că suntem și colegi de liceu. El era cu un an mai mare. Am tot vorbit pe chat și am crezut că am ajuns să avem o relație, am crezut că ține la mine.
  • Când mi-a cerut o poză sexy cu mine pe chat, i-am trimis, pentru că aveam încredere în el. Acum suntem certați, iar el mă amenință că pune acea imagine pe grupul de chat al școlii.
  • Ce pot face pentru a șterge imaginea? Îmi e rușine și nu vreau să vorbesc cu părinții despre asta. Îmi este teamă că nu mă vor înțelege”.

Organizația Salvați Copiii România avertizează că fenomene alarmante precum cyberbullyingul, groomingul, sextingul, șantajul și dependența de internet reprezintă provocări de primă importanță în prezent, atrăgând nu doar atenția părinților, ci și a specialiștilor din domeniul educației.

Îngrijorarea legată de fenomenul proliferării în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut ilegal sau dăunător a luat amploare în ultimii ani și s-a accentuat pe parcursul pandemiei Covid-19.

Raportarea conținutului dăunător online (legal și ilegal) reprezintă o modalitate esențială de a combate problemele grave legate de securitatea online și protejarea copiilor. În primul rând, contribuie la identificarea și eliminarea rapidă a materialelor dăunătoare, reducând expunerea copiilor la riscuri și traumatizări inutile. În al doilea rând, implicarea autorităților permite aplicarea legii și aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru abuzuri, ceea ce servește drept descurajare pentru potențialii infractori.

De asemenea, raportarea oferă oportunitatea de a oferi sprijin victimelor, asigurându-le accesul la servicii de consiliere și protecție.

Linia de raportare esc_ABUZ este derulată în colaborare cu IGPR si INHOPE, rețeaua globală de organizații și instituții care luptă împotriva fenomenului materialelor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor. (Foto: Dreamstime.com)