Un fost soldat britanic suspectat de infracțiuni de terorism care a evadat din închisoare săptămâna aceasta a fost recapturat sâmbătă la Londra, a anunțat poliția, potrivit Reuters.

Închisoarea britanică WandsworthFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Daniel Abed Khalife, în vârstă de 21 de ani, a evadat miercuri dimineața din închisoarea Wandsworth din Londra, după ce s-a strecurat din bucătăria închisorii unde lucra și s-a legat de partea inferioară a unui camion de livrare de alimente.

„Ofițerii l-au prins astăzi cu puțin înainte de ora 11:00 (...) în zona Chiswick (din vestul Londrei) și se află în prezent în custodia poliției", se arată într-un comunicat de presă.

Premierul Rishi Sunak, care vorbea cu presa la reuniunea G20 de la New Delhi, a mulțumit poliției și cetățenilor pentru ajutorul acordat în găsirea lui Khalife.

Khalife, care a fost lăsat la vatră din armata britanică în luna mai, era deținut în închisoare pentru a fi judecat pentru infracțiuni legate de terorism și de Legea privind secretele oficiale.

El este acuzat că a obținut sau a încercat să obțină informații susceptibile de a fi utile unei persoane care pregătește un act de terorism în timp ce se afla într-o cazarmă din centrul Angliei în 2021 și că a pus în scenă o farsă cu bombă prin plasarea a trei canistre cu fire pe un birou.

De asemenea, el este acuzat de obținerea de informații care ar putea fi „direct sau indirect utile unui inamic". BBC a relatat că a fost acuzat că a strâns informații pentru Iran.

Parlamentarii opoziției au cerut răspunsuri cu privire la modul în care Khalife a reușit să evadeze și de ce nu a fost reținut într-o închisoare de maximă securitate.

Există, de asemenea, întrebări cu privire la personalul și procedurile de securitate ale închisorii.

Operațiunea de căutare a lui Khalife a presupus intensificarea controalelor de securitate în porturile și aeroporturile britanice, ceea ce a dus la întârzieri pentru pasageri.