Dosarul penal deschis în urmă cu peste opt ani, care vizează fapte de violenţă împotriva activistului de mediu Gabriel Păun, bătut în timp ce făcea fotografii într-o pădure, se închide, întrucât faptele s-au prescris. Judecătoria Haţeg a dispus, săptămâna aceasta, încetarea procesului penal faţă de bărbatul care l-a atacat, a scris Gabriel Păun pe pagina de Facebook.

Pădure în munțiFoto: HotNews/Catiusa Ivanov
  • „Dosarul cazului Râul Alb din Retezat, în care 6 golani au încercat să mă ucidă, s-a prescris. 8 ani și 4 luni au trecut de la tragicul incident până astăzi. Un caz rar, în care cei care m-au bătut în mod repetat cu pumnii și picioarele au fost filmați. Eu eram pe domeniul public, pașnic și făceam o poză.
  • Imaginile au făcut înconjurul lumii și încă îl mai fac. Spre deosebire de alte incidente violente cu autori necunoscuți, justiția a avut la dispoziție toate dovezile necesare pentru a prinde și pedepsi făptașii încă din prima zi.
  • S-au schimbat mai mulți procurori de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Primul a fost același care a anchetat cazul Colectiv. Fiecare a venit cu noi idei. Cazul a fost trimis în judecată. Apoi înapoi la alt procuror și din nou în judecată la Hațeg.
  • Ieri am primit vestea că atacatorii care au fost cercetați mereu în stare de libertate vor rămâne liberi și nepedepsiți căci legea Parlamentului de prescriere a crimelor îi ajută”, a scris Păun pe pagina de Facebook.

Acesta spune că din cauza aceleiași legi, agresorii nu vor plăti nici cheltuielile de judecată.

  • „În mai bine de 8 ani de anchetă și judecată a trebuit sa revin în țară neplanificat și pe cheltuiala mea de nenumărate ori. Am fost dat afară din biroul procurorului doar că am îndrăznit să cer politicos o cafea și un pahar de apă după ce călătorisem 3 zile de pe celalaltă jumătate a Planetei. Eram bucuros că am ajuns la timp, dar pentru ei nu a contat asta.
  • La un moment dat, după mai mulți ani de anchetă am fost chemat iarăși doar ca să fiu întrebat dacă nu cumva m-am răzgândit în legătură cu plângerea mea. Ba chiar am fost obligat, la 7 ani de la atac, să fac din nou RMN și CT pentru leziunile suferite. Tot pe cheltuiala mea”, a mai scris Păun.

Gabriel Păun își va căuta dreptatea la CEDO.

„Această prescriere încurajează violența în România și îi pune în pericol toți avertizorii de integritate din țara noastră din orice domeniu. Acesta nu este doar cazul meu ci al fiecărei persoane care dorește să facă din țara asta un loc mai bun. Nu voi aștepta karma să facă dreptate. Voi face apel și voi ajunge la CEDO dacă nu mi se va face dreptate”, a mai scris Păun.