În localitatea Livada din județul Arad, primarul a făcut ceremonie cu tăiere de panglică, cu pâine, cu sare, cu oficiali „de la județ” ca să inaugureze o lucrare neîncepută. Șeful Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, prezent și el la tăierea de panglică, are o explicație: „Primarul era prea bucuros, l-am înțeles”.

Iustin CioncaFoto: AGERPRES

Ceremonia a fost organizată de primarul comunei Livada, Iosif Bimbo, pentru a marca începerea lucrărilor la canalizare, iar de la eveniment nu a lipsit nici președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.

Cum explică șeful CJ Arad inaugurarea a ceva care nu există? El a spus, pentru Digi24, că este vorba despre un entuziasm al primarului care a reușit să obțină banii și avizele pentru a începe în sfârșit lucrările.

„Eu cred că bucuria primarului a fost atât de mare încât a organizat această tăiere de panglică și, într-un fel, eu l-am înțeles pentru că în România am ajuns astăzi să stai 5 ani de zile, te lupți cu instituțiile statului și cu birocrația și să realizezi o lucrare cum este cazul la Livada în 8 luni de zile”, a declarat pentru Digi 24 președintele Consiliului Județean Arad.

Conform specialarad.ro, comuna Livada era înscrisă într-un plan al Consiliului Județean prin care lucrările de canalizare ar fi urmat să fie făcute cu fonduri europene, însă primarul a decis să renunțe la participarea în acest proiect pentru a grăbi lucrurile, întrucât se estima ca proiectul Consiliului Județean să fie implementat peste circa 4-5 ani.

Primăria Livada a împărțit proiectul în cinci tronsoane, iar tăierea panglicii a marcat începerea execuției a trei dintre acestea. Costurile pentru un tronson vor fi asigurate din fonduri guvernamentale obținute de Primăria Livada prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny (3 milioane euro) și cofinanțat de Consiliul Județean Arad, iar cheltuielile pentru celelalte două tronsoane ar urma să fie suportate din bugetul comunei Livada. Proiectul ar urma să se ridice la aproximativ 6,6 milioane de euro, iar banii provin prin Anghel Saligny, bugetul local și Consiliul Județean.