Un incendiu violent a izbucnit joi dimineaţă la mansarda unui bloc din Craiova, iar flăcările s-au extins apoi și au cuprins alte două blocuri din apropiere. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj, au ars în totalitate 26 de apartamente în care locuiau aproximativ 100 de oameni. Pompierii au reușit să stingă incendiul după câteva ore, iar locatarii i-au acuzat pe pompieri că au venit nepregătiți, fără scară sau cu furtunuri sparte, iar o parte dintre hidranți nu au funcționat.

Incendiu puternic la un bloc din CraiovaFoto: ISU Dolj

Locatarii au acuzat modul în care s-a desfăşurat intervenţia pompierilor, care a fost îngreunată de faptul că nu exista presiune la hidranţi. De asemenea, accesul maşinilor de pompieri a fost dificil din cauza străzilor înguste, a maşinilor parcate şi a unui gard de beton care împrejmuieşte un teren privat, neputându-se interveni cu apă din toate lateralele blocului.

Şeful ISU Dolj a susținut că hidranţii din zonă au funcţionat, dar cantitatea de apă de care a fost nevoie a fost foarte mare.

Reprezentanţii Companiei de Apă "Oltenia" (CAO) susţin că toţi hidranţii cuplaţi la reţeaua publică de alimentare cu apă din zona în care a izbucnit incendiul funcţionează, iar hidrantul la care au fost probleme cu presiunea nu aparţine CAO.

„Toţi hidranţii cuplaţi la reţeaua publică de alimentare cu apă din zona Aristizza Romanescu - Toporaşi funcţionează, asigurând o presiune de 2,5 bari, respectiv un debit de peste 8 litri/secundă. Aceasta în condiţiile în care indicativul pentru securitate la incendiu (norma legală în vigoare) prevede asigurarea la fiecare hidrant a unui debit de 5 litri/secundă, la o presiune minimă de 0,7 bari. Angajaţii Companiei de Apă Oltenia transmit, periodic, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, harta actualizată a hidranţilor din aria de operare, iar în perimetrul celor două străzi sunt opt hidranţi perfect funcţionali. Din primele date, pompierii s-au racordat iniţial la un hidrant care nu aparţine Companiei de Apă Oltenia, aflat pe proprietate privată, în curtea unei societăţi de la intersecţia străzilor Toporaşi şi Aristizza Romanescu, unde au existat probleme cu presiunea", a transmis conducerea societăţii CAO, conform Agerpres.

De asemenea, locatarii i-au acuzat pe pompieri că au venit nepregătiți, fără scară sau cu furtunuri sparte. Oamenii le-au smuls pompierilor din mâini furtunurile cu care urmau să stingă incendiul, iar un bărbat l-a lovit cu palmele pe purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, conform Digi 24.

Au ars complet 26 de locuințe

23:00Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a anunţat, joi seară, că probabil incendiul din cartierul Craioviţa care a afectat zeci de locuinţea fost cauzat de “foc deschis în spaţii închise”. Specialiştii suspectează că cineva a lăsat nesupravegheată o flacără în locuinţă, iar apoi incendiul s-a extins cu repeziciune, relatează News.ro.

14:00Potrivit conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, în cele trei blocuri afectate de incendiu sunt 184 de apartamente şi garsoniere, iar în zonele de mansardă sunt 26 de locuinţe, care au fost afectate aproape în totalitate.

„După ce vom finaliza acţiunile de intervenţie, de căutare-salvare şi stingere, vom proceda şi la celelalte acţiuni de cercetare a locului şi verificare pentru a ne asigura că toate pericolele au fost înlăturate. De asemenea, urmează să fie stabilită cauza incendiului”, a declarat şeful ISU Dolj, Bogdan Vlăduţoiu, citat de.

Conform prefectului judeţului Dolj, Dan Diaconu, din cele trei blocuri au fost evacuate în jur de 80 de persoane, din care două au suferit arsuri minore la mâini.

Pentru stingerea focului au intervenit forţe din cadru ISU Dolj şi ISU Olt cu nouă autospeciale cu apă şi spumă, precum şi poliţişti, jandarmi, poliţişti locali.

Autorităţile locale au transmis că în acest moment sunt disponibile peste 100 de locuri de cazare pentru persoanele afectate de incendiu.

13:24 Șeful Direcției Generale de Asistență Socială Craiova, Ovidiu Vilcea, a spus că în urma incendiului extrem de violent au fost „afectate direct” 100 de persoane, cărora primăria le poate asigura cazare temporară.

12:10 Purtătoarea de cuvânt a ISU Dolj a declarat, la Digi24, că nu se știe, pentru moment, cauza de izbucnire a incendiului. Pompierii au avut acces pe un singur sens de mers, însă au reușit să ajungă în zona incendiului. La locul intervenției intervin 10 autospeciale cu apă și spumă, trei autospeciale de lucru la înălțime, ambulanțe SAJ și jandarmi.

12:00 Incendiul violent s-a extins şi la mansarda celorlalte două blocuri aflate lângă imobilul cuprins de flăcări, potrivit Gazeta de Sud.

10:15Incendiul continuă să se manifeste violent. Oamenii spun că pompierii se luptă cu flăcările de mai bine de două ore şi jumătate şi nu au reuşit încă să stingă focul, scrie Gazeta de Sud.

10:07Conform Digi24, locatari din blocurile cuprinse de flăcări i-au agresat pe pompieri, iar un bărbat l-a lovit cu palmele pe purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

Oamenii le-au smuls pompierilor din mâini furtunurile cu care urmau să stingă incendiul. La fața locului au venit și polițiști.

Trei persoane au fost duse la spital - două dintre ele au suferit atacuri de panică, iar o alta (un bărbat) a fost ars la mâini.

Blocul la care a izbucnit inițial incendiul se află pe strada Aristizza Romanescu din cartierul Craioviţa.

La faţa locului s-au deplasat cinci autospeciale cu apă şi spumă, o autoscară, un echipaj SMURD, anunța ISU, conform News.ro.

De asemenea, la incendiu va fi trimisă şi o autospecială de lucru la înălţime.

Intervenţia pompierilor este în plină desfăşurare.