„Am avut o întrevedere de substanță cu Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen”, a anunțat miercuri președintele României Klaus Iohannis, în marja summitului Inițiativei celor 3 Mări de la București, inițiativă în care și Austria este stat membru.

Iohannis și președintele Austriei Alexander Van der BellenFoto: Presidency.ro
  • „Am avut o întrevedere de substanță cu Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în marja Summitului I3M, la București. Apreciez sprijinul său continuu pentru o soluție în favoarea aderării României la spațiul Schengen cât mai curând posibil. Am discutat, de asemenea, despre situația de securitate și extinderea Uniunii Europene”, a transmis Iohannis.

În 8 decembrie 2022, Austria şi-a folosit dreptul de veto şi a blocat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, cancelarul Karl Nehammer invocând numărul mare de imigranţi ilegali care nu sunt înregistraţi şi care ajung în Europa Centrală.

Recent, în timpul unei vizite a ministrului român de interne Cătălin Predoiu la Vienna, omologul său Gerhard Karner a anunțat cât se poate de răspicat că Austria nu cedează și nu acceptă extinderea spațiului Schengen.

Trebuie amintit că preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen s-a distanțat public de guvernul austriac și de cancelarul federal în ceea ce priveşte veto-ul Austriei în privinţa aderării României şi Bulgariei la spațiul Schengen.

„România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt îngrijorat de reputaţia Austriei în faţa partenerilor noştri europeni”, a declarat în primăvară preşedintele austriac.

Vezi pe larg despre problema Schengen, la zi: