După ani de dezbateri pe tema puterii „Big Tech” și a opacității algoritmilor care decid ce și cum vedem pe platformele online, europenii au acum o lege UE pentru serviciile digitale. Intrată în vigoare la sfârșitul lui august, Digital Services Act (DSA) prevede că platformele online vor fi trase la răspundere pentru conținutul postat.

Mark ZuckerbergFoto: CNP / AD Media / Profimedia Images

Chiar dacă e vorba de o legislație care se va aplica doar în statele membre UE, cel mai probabil ea va avea efecte la nivel global, pentru că marile companii vor trebui să-și schimbe politicile, pentru a se asigura că respectă toate prevederile.

De pe 25 august, 19 platforme online mari (cu peste 45 de milioane de utilizatori) au început să implementeze noua legislație. Printre ele se află „the usual suspects”, cum ar fi Facebook, Instagram, X (fostul Twitter), TikTok și YouTube.

În continuare, câteva răspunsuri pentru niște întrebări esențiale pentru noi, utilizatorii: ce presupune această lege, cine și cum trebuie să o implementeze, cum vor fi afectați utilizatorii și care sunt consecințele, dacă va fi încălcată?

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.RO.