În cele șase luni de când cea mai mare ofensivă a României de a intra în Schengen a eșuat, din cauza controversatului veto al Austriei, „obiectivul de țară” de a adera în 2023 este tot mai nerealist, pe zi ce trece.

mars pentru aderarea Romaniei la SchengenFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Indignarea de la sfârșitul lui 2022, resimțită inclusiv printre austriecii care au intuit, în refuzul guvernului lor pe tema Schengen, un joc politic intern, pare că s-a răsuflat, un risc asupra căruia avertiza și Panorama cu jumătate de an în urmă. Doar o treime din ei sunt azi de acord cu includerea României în spațiul de liberă circulație.

De cealaltă parte, românii care în decembrie 2022 vedeau același joc electoral, dar se consolau cu gândul că vetoul Vienei s-ar putea schimba după alegerile regionale din Austria Inferioară (din ianuarie 2023) văd acum că alegerile regionale au trecut, dar opoziția față de extinderea Schengen a rămas.

În schimb, Austria se pregătește și de alegeri parlamentare, ceea ce, spun analiștii locali, nu e o veste promițătoare pentru noi. Ba chiar poate fi o problemă mai mare decât au reprezentat-o alegerile regionale.

Citește pe Panorama.ro o analiză a opoziției Austriei din interior, de la Viena.