După ce, în articolele trecute, specialiștii Rompetrol au oferit câteva sfaturi despre cum să ne pregătim mașina pentru un drum lung de vară și cum se ne pregătim noi, ca șoferi, dar și cum să îi ajutăm pe copii să facă față cu bine unei călătorii obositoare, a venit momentul să vă împărtășim câteva idei simple despre cum putem consuma mai puțin carburant în vacanță.

RompetrolFoto: Rompetrol

În primul rând, mașina trebuie să funcționeze perfect înainte de o călătorie lungă și cel mai bine ar fi să o ducem la service pentru o revizie rapidă. În al doilea rând, este important să utilizăm un carburant de calitate, iar Rompetrol oferă clienților săi carburanți de cea mai bună calitate din piață, benzina și motorina Efix.

Anvelopele mașinii sunt un factor care influențează major consumul: potrivit specialiștilor, ele sunt responsabile pentru 20-30% din consumul de carburant, deci utilizarea unor anvelope noi, de calitate, pot duce la economii substanțiale. În plus, înainte de a pleca, este bine să verificăm presiunea în pneuri. Roțile bine umflate și echilibrate pot ajuta la reducerea cu 3% a consumului de combustibil.

Mai puține bagaje

De asemenea, greutatea bagajelor influențează și ea consumul mașinii. Așadar, să luăm cu noi în vacanță doar strictul necesar și, pe cât posibil, să evităm depozitarea bagajelor pe acoperișul mașinii sau atașarea unei remorci. Mersul de geamul deschis duce și el la un consum mai mare și, la fel, utilizarea în exces a aerului condiționat.

Contează foarte mult și felul în care conducem mașina. Cel mai bine ar fi să conducem cu viteză constantă, să nu accelerăm brusc și să frânăm ușor. Demarajul și frânele bruște consumă foarte mult carburant. Dacă ne aflăm în ambuteiaj și nu sunt șanse prea mari să ne mișcăm din loc în următorul minut, mai bine oprim motorul. Dacă avem alternative și nu ne grăbim prea tare, putem evita autostrăzile, unde viteza mare de deplasare înseamnă și un consum pe măsură.

Planificați ruta dinainte și evitați zonele unde știți că, de regulă, se formează ambuteiaje. De asemenea, monitorizați știrile despre traficul din zonă, pentru a vă putea alege din timp o rută alternativă în cazul unor incidente pe drumul pe care voiați să îl parcurgeți.

Lăsați mașina în parcare

Și, nu în ultimul rând, conduceți mai puțin. Spre exemplu, la destinație, încercați plimbări pe jos sau închiriați biciclete, în loc să explorați cu mașina zona unde vă petreceți concediul. O altă idee este să folosiți transportul în comun din orașul sau stațiunea unde v-ați cazat. Tot de ajutor este să țineți o evidență a consumului, pentru a ști care metode au funcționat cel mai bine pentru mașina pe care o conduceți.

La nivel național, Rompetrol operează o rețea de 482 de benzinării (stații proprii, partener și expres), iar carburanții provin de la Petromidia, cea mai mare rafinărie din țară. Recent, compania a lansat un nou concept de stații de autostradă numit hei coffee&gourmet, concept care include o linie de mâncare caldă, pe lângă celelalte servicii din benzinării. Primele 10 stații sub conceptul hei coffee&gourmet au fost deschise în acest an pe autostrada A1, tronsonul Nădlac-Sibiu.

Articol susținut de Rompetrol