Un urs a cărui prezență a fost semnalată de câteva ori în ultimele trei săptămâni pe diverse străzi din Ploiești este căutat fără succes de către autoritățile locale. Primăria Ploiești a anunțat miercuri „puncte fixe de observare şi patrulare” în zonele în care ursul a fost semnalat, montarea a trei camere de supraveghere video şi „monitorizarea cu dronă, de două ori pe zi”.

Urs în orașFoto: Jack Hill / News Licensing / Profimedia

Conform unui comunicat transmis de Primăria Ploieşti, ursul a fost văzut în zonele Vega şi Mihai Bravu din Ploieşti, primarul Andrei Volosevici convocând echipa de intervenţie.

Ursul, căutat cu drona

  • „Menţionăm faptul că autorităţile locale monitorizează în continuare această situaţie, prin stabilirea de puncte fixe de observare şi patrulare în zonele în care ursul a fost semnalat, prin montarea a trei camere de supraveghere video şi prin monitorizarea cu dronă, de două ori pe zi.
  • De asemenea, a fost instalată şi o cuşcă pentru capturarea exemplarului de urs. Totodată, echipaje ale Poliţiei Locale Ploieşti şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova monitorizează, alternativ, zonele sus indicate, la interval de o jumătate de oră”, arată Primăria Ploiești, conform Agerpres.

Pentru găsirea ursului au fost mobilizați și un medic veterinar, reprezentanții Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Prahova, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Jandarmeriei, Poliției, Poliției Locale și ai Administraţiei Parcului Memorial „Constantin Stere”.

Recomandări pentru populație

Primăria Ploieşti le cere oamenilor să respecte avertizările şi recomandările transmise de autorități.

Cele mai importante măsuri de protecție sunt:

  • în situația în care se sesizează prezența ursului, trebuie apelat numărul de urgență 112;
  • evitarea zonei în care a fost semnalat exemplarul de urs;
  • rămânerea în locuințe;
  • păstrarea distanței față de animal;
  • să nu încerce să fotografieze/filmeze exemplarul de urs;
  • să nu hrănească animalul.

Prezența ursului la Ploiești, semnalată încă din 23 iulie

Prezenţa unui urs a fost semnalată prima dată în 23 iulie pe o stradă din zona de nord a oraşului. Atunci, autoritățile au emis și un mesaj RO-Alert. De altfel, în ultimele trei săptămâni autoritățile au emis de mai multe ori mesaje RO-Alert prin care sesizau apriția ursului pe străzi din Ploiești.

Ultima dată, ​prezenţa ursului a fost sesizată sâmbătă, 12 august, pe o stradă din zona rafinăriei Vega, autorităţile anunţând atunci că pentru găsirea lui va fi folosită inclusiv o dronă dotată cu cameră de termoviziune.