Și la Neptun, patru turiști au fost în pericol de înec după ce au ignorat apelurile salvamarilor, care au arborat steagul roșu pe tot litoralul românesc. „Părinții stau pe șezlonguri cu telefoane și tablete, iar copiii se aruncă în valuri cu colacul”, spune Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun, povestind că în timp ce o persoană salvată din mare era resuscitată, alți turiști se uitau, ignorau scena și continuau să intre în apă.

Intervenție salvamariFoto: Andrew Balcombe / Alamy / Alamy / Profimedia

Trei persoane au murit înecate luni, la Mamaia, iar o alta este în stare gravă, după ce au intrat în apa mării deși a fost arborat steagul roșu. În total, șapte persoane au fost surprinse de curenții puternici și duse în largul mării.

Salvamarii se plâng că turiștii le ignoră avertismentele și continuă să intre în apă, deși sunt avertizați că este periculos.

„Au un singur scop: să se arunce în valuri”

  • „Să-i anunțați pe turiști să nu mai insiste să intre în apă! Își pun viața în pericol, dar ne pun și nouă, salvamarilor, viața în pericol. Sunt răgușit de azi, de dimineață, de cât i-am informat, rugat, certat, dar degeaba. Au un singur scop: să se arunce în valuri. Noi degeaba încercăm.
  • Părinții stau pe șezlonguri cu telefoane și tablete, iar copiii se aruncă în valuri cu colace și alte mijloace plutitoare foarte periculoase. Ai noștri turiști nu respectă, n-au nici cel mai elementar bun simț să respecte regula de aur: când e pericol nu te duci să te îneci. Am scos patru inși și i-am predat la Ambulanță, cu funcții vitale”, a declarat la Digi 24 Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun.

„Nu au nicio problemă, nu le pasă”

El spune că turiștii au un singur argument: au dat bani și vor să se simtă bine:

  • „Nu au nicio problemă. Nu le pasă. Chiar dacă îi informezi că au dispărut oameni, nu le pasă, nu le este frică. Colegii mei, săracii, sunt disperați.
  • Îi înțeleg perfect și îmi pare rău pentru ei. Sunt niște oameni minunați, dar avem și noi puterile noastre, mai mult nu putem să facem, că nu suntem zmei. Alergăm de dimineață până seara opt, zece kilometri pe plajă, ca să le fie bine turiștilor. Ei nu înțeleg asta”.

„Ascultați mesajele salvamarilor pentru a vă întoarce acasă”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, i-a sfătuit pe turiștii care se află pe litoral să urmeze recomandările salvamarilor pentru a evita o tragedie.

„Sfaturile date de salvamari sunt încălcate, chiar dacă este arborat steagul roșu, oamenii intră în apă și riscă. Și astăzi avem trei decedați la o singură intervenție de la Mamaia și altă persoană dintr-un alt loc, tot din Mamaia, transportată cu elicopterul în stare gravă.

Deci, singurul apel este să asculte recomandările celor de la salvamari. Salvamarul știe că marea este agitată și când arborează steagul roșu există motive pentru acest lucru, chiar dacă oamenii sunt înșelați că pot face față valurilor. Când intră în apă își pierd controlul”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

El a mai atras atenția că oamenii care ignoră recomandările salvamarilor își pot pune viața în pericol și i-a îndemnat încă o dată să asculte mesajele autorităților pentru a se întoarce acasă sănătoși: „Populația va trebui să înțeleagă că cei care îi sfătuiesc nu au niciun interes să le strice vacanța, ci să-i păstreze în siguranță și să le salveze viața. Salvamarul, când ridică steagul roșu, el previne aceste situații. Dacă nu sunt ascultați înseamnă că fiecare intră pe propria răspundere”.