Polițistii au deschis un dosar penal după ce o tânără de 19 ani, beneficiară a Centrului de Plasament pentru Copii cu Nevoi Speciale Brădet, din județul Brașov, a ajuns la spital cu arsuri grave pe față, gât și spate. Cazul a fost semnalat de către un ONG și transmis ministrului Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Natalia Intorero, care a solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului să trimită Corpul de Control al instituției.

Centru de plasamentFoto: Agerpres

Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM) a semnalat ministrului Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Natalia Intotero, cazul fetei care a ajuns vineri la spital cu arsuri grave.

  • „Sunt indignată că, în România anului 2023, există atâta lipsă de umanitate față de acești copii. Am ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, am vizitat-o pe pacienta în cauză, constatând că starea ei de sănătate fusese grav afectată.
  • M-am deplasat la centrul din Brădet alături de prefectul județului Brașov, domnul Mihai Cătălin Văsii, și am avut discuții atât cu angajații, cât și cu tinerii instituționalizați.
  • I-am cerut domnului prefect demararea unei anchete din partea tuturor instituțiilor abilitate.
  • Adevărul trebuie să iasă la iveală și vinovații să plătească!De asemenea, solicit ANPDC, d-nei Elena Tudor, să trimită de urgență corpul de control al instituției la fața locului”, a declarat Intotero.

Poliția Săcele a deschis un dosar penal în cazul fetei de 19 ani opărită în Centrul de Plasament Brădet, potrivit Transilvania365.

  • „La data de 12 august a.c., în jurul orei 21.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Săcele au fost sesizați de către D.G.A.S.P.C. Brașov cu privire la faptul că beneficiara unui complex de servicii din localitate, o tânără de 19 ani, a fost internată în data de 11 august a.c. la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, prezentând arsuri la nivelul corpului.
  • În cauză, polițiștii au deschis un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuare în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor producerii incidentului, sub supravegherea unității de parchet competente”, au spus reprezentantii IPJ Brasov.

ONG-ul crede că se vrea mușamalizarea cazului

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că primele date arată că tânăra, care cel mai probabil a fost opărită, a fost văzută de un medic legist care a constatat că are nevoie de 22-23 de zile de îngrijiri medicale.

Conform aceloraşi surse, mai mulţi angajaţi ai DGASPC Braşov au fost chemaţi la audieri.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov, Lidia Mailat, a declarat că tânăra de 19 ani este internată într-o căsuţă de tip familial din cadrul Complexului de Servici Brădet-Săcele.

„DGASPC Braşov a sesizat Poliţia pentru a stabili dacă este vorba sau nu de neglijenţă în serviciu, dacă sunt întrunite elementele unei infracţiuni. Ancheta este în desfăşurare. La acest moment noi nu ştim care este cauza acestei arsuri, se fac cercetări şi se va stabili ce s-a întâmplat acolo”, a declarat reprezentanta DGASPC Braşov.

Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM) vorbeşte despre o „tentativă de muşamalizare” a acestei situaţii.

„O nouă tentativă de muşamalizare? Cam da, opinăm noi. Evenimentul s-a petrecut în seara zilei de joi, la orfelinatul din Brădet-Săcele! Martorii susţin că totul s-a petrecut în urma unei băi cu apă fierbinte. Asistenta medicală ar fi descoperit acest lucru în data de 11 august. În procesul verbal, încheiat la predarea serviciului, nu apare menţionat nimic despre acest incident. Din informaţiile pe care le avem, ulterior, după autosesizarea asistentei medicale, grupul nociv de la Brădet, Kiss Adela-Boga Irina-Ovidiu Munteanu-Crăciun Andreea ( apropiata directorului general adjunct Mihai Priboi, cel venit pe mână scurtă din serviciul condus de Adelina Văsioiu)) au adăugat la procesul verbal următoarele…,,menţionez că tânara (G.B) prezintă pete în zona gâtului şi a feţei, cu aspect de arsuri solare…!”; au scris reprezentanţii asociaţiei.