​​Bugetarii vor avea parte de o nouă minivacanță de Sfânta Maria - patru zile libere în intervalul 12 august- 15 august (inclusiv), după ce Guvernul a decis să fie zi liberă și 14 august (luni). Ministerul Afacerilor Interne a anunțat joi că în această perioadă vor fi mobilizați aproximativ 24.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră.

La mareFoto: AGERPRES

Potrivit MAI, va exista o prezență sporită în stradă, la vedere, a dispozitivelor de ordine publică mai ales în zonele aglomerate, stațiuni turistice, locuri de organizare a unor evenimente cu public numeros, gări, stații de metrou, porturi, aeroporturi, târguri, lăcașuri de cult.

Zeci de mii de oameni așteptați la Mănăstirea Nicula din Cluj și la Ziua Marinei, la Constanța

„Pentru data de 15 august, a fost dispusă o mobilizare suplimentară atât cu ocazia manifestărilor religioase de amploare, cât și cu prilejul altor evenimente publice importante, precum cele dedicate Zilei Marinei”, precizează Ministerul de Interne.

Cea mai importantă manifestare religioasă din punct de vedere al numărului de participanți va avea loc la Mănăstirea Nicula din județul Cluj, unde se preconizează prezența a 25.000 de credincioși.

De Ziua Marinei, vor avea loc ceremonii în mai multe orașe, cea mai semnificativă ca număr de participanți fiind cea din Constanța, unde se anticipează că vor fi prezente aproximativ 15.000 de persoane.

În acest week-end prelungit, vor fi organizate peste 110 evenimente cu public numeros, la care se estimează participarea a aproximativ 500.000 de persoane. La 25 dintre aceste manifestări publice, vor participa între 5.000 și 25.000 de persoane, conform sursei citate.

Printre cele mai importante evenimente se numără cele din județele Ilfov, cu durata de 3 zile și o participare zilnică de 15.000 de persoane pe zi, Brăila din perioada 11-15 august tot cu 15.000 de participanți zilnic și Giurgiu cu aproximativ 10.000 de persoane în ambele zile de organizare.

Zile libere 2023

În 2023 sunt 15 zile libere legale: 3 în weekend și 12 în timpul săptămânii. La acestea se adaugă cele trei zile libere pentru bugetari în 2023, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

Câte zile libere legale mai sunt până la finalul anului

  • 14 august - luni - doar pentru bugetari
  • 15 august - marți - Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie - joi - Sfântul Andrei
  • 1 decembrie - vineri - Ziua Națională a României
  • 25 decembrie - luni - Crăciunul
  • 26 decembrie - marți - Crăciunul

Acestea sunt zilele libere legale și celelalte zile libere în 2023 valabile pentru toți angajații și pentru bugetari.