Prefectura Capitalei a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că prefectul Rareş Hopincă a solicitat realizarea unui control la un centru rezidenţial din Sectorul 1, despre care existau indicii că ar funcţiona fără licenţă şi unde se aflau cazaţi 17 beneficiari.

Acțiune a politiei Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

La faţa locului s-a deplasat o echipă mixtă de control formată din reprezentanţi desemnaţi de Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, DSVSA a Municipiului Bucureşti, ITM, ANPC, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ISU Bucureşti Ilfov, relatează News.ro.

Inspectorii DSP Bucureşti au constatat faptul că unitatea funcţiona fără a respecta decizia de suspendare a activităţii din 5 mai 2023. „Totodată, măsurile de igienă din centru erau improprii şi în bucătărie s-au identificat patru kilograme de produse de origine animală expirate, care au fost oprite de la consum. În urma acestor nereguli, DSP Bucureşti a sancţionat contravenţional centrul rezidenţial cu suma de 40.000 lei”, se arată în comunicat.

De asemenea, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti a confiscat 4,8 kilograme de carne şi a dat o amendă de 50.000 de lei.

Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a sancţionat contravenţional centrul rezidenţial cu o amendă în valoare de 50.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a sancţionat centrul rezidenţial cu suma de 24.000 lei pentru depăşirea timpului de muncă stabilit în contractele individuale, neacordarea sporului pentru munca de noapte şi lipsa instruirii personalului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, a mai transmis Prefectura Capitalei.

În urma controlului, inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov au constatat următoarele nereguli: condiţii de igienă precare (saltele şi perne neigienizate, mobilier deteriorat, miros pestilenţial, produse expirate,etc); în spaţiul de depozitare au fost găsite legume (cartofi, morcovi, ceapă având modificări organoleptice) şi produse de băcănie fiind identificată prezenţa insectelor vii (muşte, păianjeni, pânză păianjen).

În urma celor constatate, inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov au dat o amendă în valoare totală de 33.500 lei.

„Având în vedere deficienţele sancţionate la acelaşi punct de lucru din partea Autorităţii la data de 30.05.2023, cât şi noile deficienţe consemnate, se constată săvârşirea repetată a uneia dintre contravenţii şi se propune emiterea deciziei de închidere temporară a unităţii pe o perioadă de la 6 la 12 luni.

Ţinând cont de propunerea Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov de emitere a deciziei de închidere temporară a unităţii pe o perioadă de la 6 la 12 luni, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti a dispus punerea în aplicare a planului de urgenţă (închiderea temporară a centrului rezidenţial) şi a sancţionat contravenţional societatea cu o amendă în valoare de 25.000 de lei pentru lipsa licenţei de funcţionare şi lipsa personalului de specialitate”, a mai precizat Prefectura Capitalei.