Grand Hôtel du Boulevard, peste drum de Cercul Militar, este locul unde acum 120 de ani dansau foxtrot și one-step bucureștenii din „lumea bună” și unde patru ofițeri români au vrut să-l asasineze, în noaptea de Înviere, pe regele Carol al II-lea. E doar o mică bucată din povestea acestui hotel superb din inima Bucureștiului.

Grand Hotel du Boulevard din BucureștiFoto: Leonid Andronov | Dreamstime.com

Povestea Grand Hôtel du Boulevard începe în anul 1865, când afaceristul Jacques Herdan cumpără terenul care era vizavi de Biserica Sărindar (locul unde acum e Cercul Militar). Acest teren fusese al marelui postelnic Constantin Cantacuzino, care i-l cedează apoi Banului Vintilă Corbeanu, care i-l vinde la rândul său vel-vornicului Grigore Băleanu.

Ambiția lui Herdan, afaceristul care a pus bazele fabricii de pâine „Spicul”, a fost să ridice un hotel de lux în centrul Bucureștiului. Voia să ridice pe terenul din centrul orașului un hotel de lux după modelul celor din Occident, astfel că totul trebuia să fie impecabil. A apelat la serviciile arhitectului Alexandru Orăscu, comisionat drept arhitect al statului în Direcția Lucrărilor Publice.

Lucrările încep în 1869 și țin până în 1871, când hotelul este inaugurat. Orăscu a ales stilul neoclasic german, pe care îl studiase pe băncile prestigioasei Școli de construcții din München, dar și la Academia de arte frumoase din Berlin.

Hotelul, unul indiscutabil de luxos, a adus o mulțime de condiții uluitoare pentru un hotel bucureștean al acelor vremuri – apă curentă în fiecare cameră, ascensoare, iluminat electric și mobilier de lux.

Citește integral pe B365.ro povestea tumultoasă a unui simbol al Capitalei.

*

Foto articol © Leonid Andronov | Dreamstime.com