După o criză pandemică, calitatea vieții este din nou în creștere în multe dintre orașele lumii. De fapt, nivelul de trai în ansamblu a atins un nivel maxim în ultimii 15 ani, conform indicelui anual Global Liveability al Economist Intelligence Unit , care evaluează 173 de orașe în funcție de factori precum stabilitatea, sănătatea, cultura și mediul, educația și infrastructura.

Oameni fericitiFoto: - / Wavebreak / Profimedia

Creșterea se datorează în mare parte câștigurilor în domeniul sănătății și educației din Asia, Orientul Mijlociu și Africa – chiar dacă scorurile privind stabilitatea au scăzut în general pe fondul preocupărilor privind costul vieții la nivel mondial și a conflictelor în orașe precum Kiev. Sfârșitul restricțiilor pandemice din întreaga lume a îmbunătățit, de asemenea, scorurile în materie de cultură și mediu, pe măsură ce evenimentele și atracțiile au revenit.

București ocupă locul 99 în clasamentul celor mai locuibile orașe, raportul EIU menționând că a urcat 21 de locuri în clasament.

Viena, Austria

Capitala Austriei a fost mult timp numărul unu, pierzându-și recunoașterea doar în 2021, când închiderile din cauza pandemiei au afectat muzeele și restaurantele sale. Cu scoruri perfecte privind stabilitatea, asistența medicală, educația și infrastructura, Viena este mai mult decât suma părților sale, potrivit rezidenților.

Cu istoria sa densă, sistemul de transport public de încredere, îngrijirea copiilor la prețuri accesibile și accesul facil la cafenele, teatre și chiar crame din limitele orașului, Viena e un loc în care să-ți dorești să stai.

Pentru Richard Voss, director de vânzări și marketing la hotelul Das Tigra, viața orașului este îmbunătățită doar de istoria culturală bogată și de activitățile disponibile aici. „Viena are o varietate de clădiri istorice impresionante, inclusiv Palatul Schönbrunn, Hofburg și Primăria Vienei”, a spus el. „Orașul este cunoscut și pentru tradiția sa muzicală, cu compozitori celebri precum Mozart, Beethoven și Strauss care au trăit și au lucrat aici”. El spune că locuitorii pot accesa cu ușurință aceleași tradiții culturale prin numeroasele muzee, teatre și opere ale orașului.

El recomandă, de asemenea, să vă aprofundați în istoria culinară a Vienei, să gustați mâncăruri tradiționale, cum ar fi wiener schnitzel și sachertorte, și să vizitați diverse piețe, cum ar fi Naschmarkt, pentru a vă bucura de mâncare proaspătă și specialități locale, scrie BBC.

Locul al doilea: Copenhaga

Copenhaga este un oraș recunoscut pentru canalele sale, pentru cultura ciclismului, economia puternică și localnicii fericiți. Este cunoscut, de fapt, ca fiind cel mai fericit oraș din lume, datorită zilelor de lucru mai scurte, a școlarizării gratuite la facultate, a numărului mai mare de zile de vacanță și a nivelului de interacțiune personală.

La fel ca în alte părți din regiunea nordică, viața în Copenhaga este în general relaxată. Danezii au unul dintre cele mai scurte programe de muncă din Europa și nu este neobișnuit ca birourile să fie goale înainte de ora 16.00 într-o zi de vineri. De asemenea, în timpul săptămânii, localnicii au tot felul de activități recreative, cum ar fi să iasă la o cafea sau la o plimbare cu prietenii. Copenhaga s-a clasat pe primul loc în lume în ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Probabil ai auzit deja că viața în Danemarca este scumpă, dar află că această frumoasă capitală numită Copenhaga este cea mai scumpă din toată Danemarca. S-a clasat pe locul 9 din 227 de orașe în studiul Mercer privind costul vieții în 2023. (sursa)

Locul al treilea: Melbourne, Australia

Atât Melbourne, cât și Sydney și-au recâștigat clasamentul (al treilea și, respectiv, al patrulea) în top 10 după ce au scăzut în clasament în timpul pandemiei de coronavirus care a blocat sistemul de sănătate australian. Melbourne a obținut cel mai mare punctaj la capitolele cultură și mediu.

„Melbourne are o scenă culinară, arte culturale, evenimente și atracții incredibile. De asemenea, găzduiește toate sporturile și evenimentele internaționale majore, cum ar fi Marele Premiu de Formula 1 din Australia și Openul Australiei”, a declarat Jane Morrell, avocat și fondator al persoanelor cu dizabilități. De asemenea, este la doar o scurtă călătorie cu mașina pentru a ajunge la plaje renumite în lume și la țara vinurilor.

Pentru bloggerul Kimmie Conner, originar din California: „Pentru a descoperi pulsul Melbourne, trebuie să dai peste o mică cafenea pe o alee plină de culoare și să ți se servească cea mai bună cafea din viața ta. Trebuie să încerci restaurantele din oraș și să descoperi puburile ascunse în spatele unor uși, mai notează BBC.

Conner spune că oamenii sunt mai primitori decât în ​​Sydney, în timp ce Morrel citează, de asemenea, atitudinea pozitivă a rezidenților ca un factor care crește gradul de trai.

Vancouver, Canada

Trei orașe canadiene (inclusiv Calgary și Toronto) s-au clasat în top 10 în acest an, dar Vancouver s-a clasat pe locul cel mai înalt (locul cinci) .

„Vancouver oferă acces facil la pădure, mare și cer”, a spus Tony Ho, rezident și proprietarul unei mici afaceri. „Sistemul nostru de tranzit vă permite să mergeți din frumosul English Bay până în vârful orașului, pe Grouse Mountain, totul în aceeași zi și cu autobuzul, bicicleta, trenul și barca.” De asemenea, vei iubi bucătăria diversă a orașului – unde puteți găsi totul, de la injera etiopiană până la momos tibetani.

Ca părinte al unui copil mic, el apreciază și numeroasele parcuri și plaje – toate la mai puțin de 20 de minute de centrul orașului.

Osaka, Japonia

Pe locul 10 în index și singura țară asiatică care s-a clasat în top 10, Osaka a obținut un punctaj perfect la stabilitate, asistență medicală și educație.

„Plata chiriei în Osaka nu este scumpă în comparație cu alte metropole din Japonia și din lume”, a spus rezidenta Shirley Zhang, care este originară din Vancouver. „Chiria mea este de aproximativ [echivalentul a] 410 lire sterline, cu toate utilitățile incluse. Dacă ar fi să închiriezi un loc similar în Vancouver, ar costa minim 700 de lire”.

Mesele în oraș sunt ieftine spune un alt localnic, „Îți poți permite să mănânci zilnic mese gătite și gustoase la restaurante.”

Locuitorii profită și de rețeaua de transport public bine pusă la punct. Orașul și zona înconjurătoare au o rețea extinsă de trenuri”, a spus Jonathan Lucas, specialist în marketing la Biroul de Turism din Osaka. „Este rapid și ușor să ieși din oraș pentru o zi și să explorezi alte locații grozave precum Kyoto, Nara și Kobe.”