Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că i-a demis pe prefectul și subprefectul de Mureș după ororile descoperite la azilul la Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’ Min din localitatea Bărdeşti.

Marcel Ciolacu, la GuvernFoto: Inquam Photos / George Călin

„Ştim foarte bine că sub coordonarea prefecţilor şi a subprefecţilor s-au făcut controale timp de o lună de zile. Din câte am înţeles, AJPIS-ul controlase acest centru cu o zi sau două înainte şi spusese că nu e nicio problemă. Doamna ministru a Muncii a luat decizia de a face o comisie disciplinară, conform legii a fost destituită persoana care a condus AJPIS-ul. Eu astăzi de dimineaţă am avut o discuţie cu vicepremierul şi ministrul de Interne, domnul Cătălin Predoiu, şi am dispus eliberarea din funcţie atât a prefectului, cât şi a subprefectului”, a spus șeful Guvernului.

De asemenea, el a spus că are loc o analiză astfel încât pedepsele pentru cazurile grave din centrele sociale să fie majorate.

„Am dat spre analiză în ceea ce priveşte pedepsele pentru astfel de lucruri, să vedem, să facem o analiză foarte clară unde ne încadrăm cu nivelul pedepselor şi dacă va trebui să modificăm Codul Penal în vreun sens să venim cu această modificare”, a spus Ciolacu, adăugând că el și statul român nu vor „avea nicio milă” pentru cei implicați în ororile din centrele de îngrijire.

Măsuri luate de ministrul Muncii: Șefa direcției de Inspecție Socială din ANPIS a fost suspendată din funcție / Șeful AJPIS Mureș și inspectorii cercetați disciplinar

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat pe Facebook că a trimis Corpul de control pentru verificări la Mureș și că directorul și inspectorii AJPIS Mureș sunt cercetați disciplinar.

  • „Totodată, în urma procedurilor legale desfășurate la nivelul ANPIS a fost desemnat un director interimar al Inspecției Sociale în persoana doamnei Gina Popescu, șef serviciu în structura centrală.
  • Voi fi intransigentă cu toți cei care nu își fac treaba și voi avea toleranță zero față de cei care nu sunt corecți!”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Oficialii Ministerului Muncii au precizat pentru HotNews.ro că Gina Popescu o va înlocui pe Diana Borș, cea care ocupa funcția de director al Direcției de Inspecție Socială din cadrul ANPIS, care a fost suspendată din funcție.

Directorul executiv al AJPIS Mureş, eliberat din funcţie și mutat pe un post de execuție

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, Cristian Viorel Răduţ, a fost eliberat din funcţie, fiind mutat pe un post de execuţie pe durata cercetării administrative, a anuntat vineri Prefectura Mureş, în urma situaţiei de la azilul din Bărdeşti, potrivit News.ro.

Totodată, prefectul Mara Togănel (n.a demisă acum de Ciolacu) a dispus realizarea de controale, de către mai multe instituţii, la toate unităţile de asistenţă socială care funcţionează în judeţ, până la finalul lunii august.

Persoane erau cazate în subsolul azilului din Mureş, Căsuţa Lu’ Min, printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, a anunțat Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Cei mai mulţi nu puteau vorbi şi nu se puteau mişca, fiind plini de muşte, murdărie şi malnutriţi. Două persoane, în stare gravă, au fost descoperite ascunse într-o încăpere încuiată de trei metri pătraţi, fără lumină naturală, stând într-un pat. În total erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital. Autorităţile au întocmit documente care vor fi predate DIICOT.

CRJ a precizat că unii dintre beneficiarii centrului au declarat că au fost legaţi, ameninţaţi, bătuţi de către personalul şi conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor. La rândul lor, reprezentanţii ISU Mureş au precizat că s-a intervenit pentru acordarea de asistenţă medicală, prim ajutor de urgenţă şi transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdeşti.