Considerat omul lui Ion Iliescu, despre care a scris și o carte, Victor Opaschi, în vârstă de 75 de ani, revine în guvern, în cancelaria premierului Marcel Ciolacu. Timp de 32 de ani, Opaschi a gestionat relațiile statului cu cultele religioase. În august anul trecut, printr-o decizie a premierului de atunci Nicolae Ciucă, Opaschi a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, funcție pe care a deținut-o nouă ani.

Victor OpaschiFoto: Agerpres

Victor Opaschi a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Decizia a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Cine este Victor Opaschi

Considerat omul lui Ion Iliescu, al cărui consilier a fost și despre care a scris și o carte (Ion Iliescu, om și lider, Editura Litera, București, 2013), Victor Opaschi a fost omul care a gestionat relațiile statului cu cultele religioase timp de peste 32 de ani. În august 2022, el a fost eliberat din funcţia de secretar de stat printr-o decizie a fostului premier Nicolae Ciucă.

Ajuns la 75 de ani, Opaschi a fost intens criticat în timpul pandemiei pentru modalitatea în care guvernul a comunicat măsurile restrictive în domeniul cultelor, pentru faptul că nu s-a implicat în menținerea unui echilibru între măsurile sanitare și autonomia cultelor religioase și mai ales pentru modalitatea discreționară în care a cheltuit bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte în ultimii 8 ani de când se află la conducerea instituției.

O investigație HotNews a arătat încă din ianuarie 2021 faptul că Secretariatul de Stat pentru Culte era o „gaură neagră” și că bugetul este cheltuit discreționar, fără proceduri transparente.

Opaschi a fost cercetător științific la Institutul de Științe Politice între 1971-1982, apoi până la Revoluție a fost profesor de istorie la Liceul de Artă „George Enescu” din București.

În 1990 a devenit Consilier de Stat pentru Cultură și Culte la Președinția României, post pe care l-a ocupat în perioadele 1990-1996 și 2000-2004. În perioada 2012-2013 a fost secretar de stat pentru Cultură și Culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar din 2013 și până în prezent este Secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte.