O furtună puternică a lovit județul Bistrița-Năsăud iar în mai puțin de 30 de minute grinzile care fac legătura între pilonii podului peste Someșul Mare pe care va trece varianta ocolitoare a orașului au fost luate de ape, străzile orașului Bistrița au fost inundate, mai mulți copaci au fost doborâți și mașini au fost avariate de acoperișurile smulse de vântul puternic, relatează Bistrițeanul și TimpOnline.

FurtunăFoto: DreamsTime

O vijelie puternică venită pe fondul unei atmosfere înăbușitoare, cu rafale de vânt de 70…90 km/h, descărcări electrice și averse s-a abătut joi la prânz asupra județului Bistrița-Năsăud, care se află sub cod portocaliu de vremea rea, locuitorii fiind alertați prin mesaje Ro-Alert de vreme rea.

Podul peste Someșul Mare pe care va trece varianta ocolitoare a orașului Beclean din județul Bistrița-Năsăud, care se află în construcție și are termen de finalizare decembrie 2023, a fost afectat de furtuna care a făcut ravagii în județul Bistrița-Năsăud.

Grinzile care fac legătura între pilonii podului s-au prăbușit în apă după ce s-a format un curent puternic pe râu în timpul furtunii de cod portocaliu.

„A fost o vijelie foarte mare, s-a format un curent pe cursul Someșului Mare și a ridicat în sus grinzile care fac legătura între piloni, cele care se montează și apoi se face suprabetonarea, ceea ce reprezintă structura podului. Pur și simplu vântul le-a ridicat, deși fiecare cântărește 90 de tone, și le-a aruncat în apă. Constructorul va turna grinzi, le va face noi pentru că nu le mai poate folosi pe cele care s-au prăbușit. Unde e planșeul nu s-a întâmplat nimic. Oamenii nu trebuie să-și facă griji că s-ar putea întâmpla vreun dezastru după ce e finalizat podul. Nu va întârzia finalizarea variantei ocolitoare. Poate face grinzile noi în paralel cu lucrările pe care le are”, a declarat primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, pentru Timp Online.

Edilul spune că va cere fonduri suplimentare pentru remedierea problemelor deoarece este vorba despre o calamitate naturală.

Vijelii în mai multe orașe

Zeci de copaci doborâţi, maşini avariate şi acoperişuri şi ţigle smulse de vânt reprezintă bilanţul unei vijelii care s-a abătut joi, la amiază, asupra municipiului Bistriţa şi a zonelor învecinate, scrie Agerpres.

Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, au existat aproximativ 40 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112, care au semnalat probleme apărute în urma vijeliei.

"Până în acest moment, au fost înregistrate în dispeceratul integrat ISU SAJ Bistriţa-Năsăud 37 de apeluri pe numărul unic de urgenţă 112. Toate efectivele pompierilor militari şi voluntari sunt în teren şi gestionează solicitările cetăţenilor. Toate solicitările vor fi gestionate, prioritate având misiunile de urgenţă medicală, deblocarea căilor de acces, îndepărtarea elementelor constructive care prezintă riscul prăbuşirii, îndepărtarea copacilor şi acoperişurilor smulse de vânt", a transmis ISU.

Vântul a smuls copaci în municipiul Bistriţa, oraşul Beclean, pe drumul dintre localităţile Lechinţa şi Herina.

Unii copaci au căzut direct peste maşini, avariindu-le, iar poliţiştii locali au decis blocarea circulaţiei pe anumite străzi, din cauza arborilor prăbuşiţi.

În municipiul Bistriţa sunt cel puţin două acoperişuri smulse de vânt şi aruncate pe carosabil, din primele informaţii.

Barcă răsturnată de vântul puternic pe lacul Colibița

O barcă aflată pe lacul Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, în care se aflau şase persoane, a fost răsturnată în urma unei vijelii produse în zonă joi, în jurul orei 13,00.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud a transmis că pe lac se mai afla şi o hidrobicicletă, în care erau două persoane.

„Echipaje specializate de la Staţia de Pompieri Prundu Bârgăului şi Detaşamentul de Pompieri Bistriţa au fost direcţionate pe lacul Colibiţa, unde, din primele informaţii, o barcă cu mai multe persoane s-a răsturnat şi în altă zonă de pe lac două persoane sunt pe hidrobicicletă", a informat ISU.

Cele opt persoane din barcă şi din hidrobicicletă au fost recuperate cu ajutorul altor ambarcaţiuni.

Potrivit ISU, persoanele se află în afara oricărui pericol. (sursă foto Dreamstime)