Numărul maghiarilor din România este estimat la 1,1 milioane, cu 100.000 de locuitori mai mult față de rezultatul oficial al recensământului de anul trecut, conform unei organizații care a ajutat la recensământul maghiarilor din țara noastră, scrie hirado.hu.

Centrul orasului Sfantu GheorgheFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Estimările au fost făcute de portalul Nepszamlalas.ro, iar sociologii au pornit de la ipoteza că în cadrul unei localităţi cei care nu au date legate de naţionalitate sunt distribuiţi în acelaşi mod precum aceia care au oferit date în acest sens.

Rezultatele oficiale ale recensământului din 2022, care reflectă situaţia de la 1 decembrie 2021, au indicat 19.053.815 locuitori în România, dintre care 1.002.151 s-au declarat maghiari. Cu toate acestea, în cazul a aproximativ 2,5 milioane de persoane nu a fost înregistrată etnia, iar specialiştii estimează că printre aceştia mai există încă 100.000 de maghiari, scrie hirado.hu.

Potrivit metodologiei, proporţia românilor este de 89,33%, a maghiarilor de 6,05%, a romilor 3,44%, a ucrainenilor 0,28%, a germanilor 0,14%, în timp ce proporţia totală a altor minorităţi etnice este de 0,77%.

Dacă maghiarii reprezintă 6,05% şi în rândul populaţiei fără date legate de naţionalitate, atunci, în România se poate presupune o populaţie maghiară de 1,140 milioane.

Totuşi, sociologii de la Nepszamlalas.ro au luat în calcul şi faptul că maghiarii au absentat în număr mai mic de la recensământ, cu o rată totală de aproximativ 9% (cei cu chestionarul parţial completat sau cei care au fost preluaţi din registrele administrative) faţă de proporţia naţională care a fost de 13%. Acest lucru înseamnă că totalul comunităţii maghiare din România este de aproximativ 1,1 milioane, au tras concluzia specialiştii.