​Președintele Klaus Iohannis spune că va fi găsit „un candidat potrivit” pentru conducerea Serviciului Român de Informații (SRI), după demisia lui Eduard Hellvig, dar că este nevoie de un pic de timp până la următorul pas privind conducerea serviciului.

Eduard HellvigFoto: AGERPRES

Întrebat, marți, de jurnaliști, dacă va face o nouă propunere pentru postul de director al SRI, Klaus Iohannis a spus că „evident” că va veni cu o nouă propunere, dar este nevoie de timp:

  • ”Evident că voi face o propunere pentru această funcție pentru că SRI nu poate rămâne fără conducere, dar sigur că necesită un pic de timp de pregătire până când să putem să facem următorul pas”.

Întrebat de ce a demisionat Eduard Hellvig, Iohannis a spus că motivele au fost personale: „Din motive personale a decis să se retragă. Am fost foarte mulțumit de colaborarea cu domnul Hellvig. Vom găsi un candidat potrivit pentru această funcție”.

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit luni, în şedinţă comună pentru a declara vacantă funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, în urma demisiei lui Eduard Hellvig. Șefia instituției va fi preluată interimar de către prim-adjunctul instituției, generalul Răzvan Ionescu.

Eduard Hellvig a anunţat în 3 iulie că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii:

  • „Este o cutumă greşită la noi ca cei care deţin funcţii de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forţaţi. Majoritatea celor care deţin puterea nu renunţă la ea când îşi îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu, personal, cred că este nevoie de un astfel de pas.
  • Este, în primul rând, un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp.
  • Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcţiei cu persoana care o deţine. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut”.

Demisia Lui Eduard Hellvig vine în contextul în care în 2024 în România vor avea loc alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Mandatul lui Eduard Hellving s-ar fi încheiat, potrivit cutumei, odată cu mandatul președintelui Klaus Iohannis.

De precizat este că demisia lui Hellvig a creat diverse scenarii și zvonuri pe scena politică, potrivit cărora acesta ar dori să revină în politică: fie înapoi în PNL, fie că ar putea să înființeze o nouă formațiune politică.