Meteorologii au emis miercuri noi avertizări cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii pentru mare parte din țară. În același timp, în special în sudul și estul țării va fi caniculă, cu temperaturi care vor ajunge până la 37 de grade.

Ploaie torențială în RomâniaFoto: Shutterstock

De miercuri, de la ora 12.00 și până joi, la ora 02.00, în 11 județe va fi în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, în jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, precum și la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Meteorologii spun că în următoarele zile în majoritatea zonelor țării vor fi ploi torențiale și vijelii.

Avertizarea cod portocaliu de instabilitate atmosferică va fi în vigoare de miercuri, de la ora 14.00, până joi, la ora 23.00.

Potrivit meteorologilor, în zona de munte, în sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...70 l/mp.

Caniculă în special în sudul și estul țării

În același timp, a fost emisă o informare meteorologică pentru disconfort termic ridicat și caniculă.

Meteorologii spun că miercuri și joi disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.