Dintre toate cartierele bucureștene, Domenii are ceva aparte, un farmec dat de varietatea elementelor care compun această împărăție a conceptului de oraș-grădină.

Cartierul „Domenii” din BucurestiFoto: Elena Lucaci / b365.ro

Aici se află vestitul Parc al Cireșarilor, Biserica Cașin, Spitalul Elias, Hala Pieței Domenii.

Ordonat ca lotizare și tramă stradală, elegant, vechi, scump, locuit dintotdeauna de elite, cartierul Domenii este umbrit în prezent de schimbări ireversibile. Hala Pieței Domenii, monument de arhitectură modernistă din perioada interbelică, proiectată de arh. Nicu Georgescu, a fost mutilată prin adaosuri recente.

Case vechi, de o frumusețe irepetabilă, sunt demolate ca să facă loc unor construcții înalte, clădiri care nu au nicio legătură cu arhitectura modernistă de tip Art-Deco a cartierului. La Baza Sportivă Cireșarii, proaspăt reabilitată, cresc din nou buruienile. Copacii bătrâni dispar peste noapte.

Domeniul, călcat de pretendenții la Primărie doar în campaniile electorale, pare că nu mai are astăzi niciun stăpân, în afară de Ban și de Profit. Și totuși, cineva își iubește cartierul cu adevărat și încearcă să își apere domeniul mai mult decât oricine: oamenii.

Citește, pe B365.ro, povestea Domeniilor, spusă cu ajutorul celor care locuiesc pe străzile vechi, cu nume de aviatori.

Ei sunt singurii care apără această zonă admirabil poziționată pe harta Bucureștiului, în imediata vecinătate a Parcului Regele Mihai și a Arcului de Triumf, lângă pitorescul cartier al CFR-iștilor, și foarte aproape de Piața Victoriei.