Fostul director al Penitenciarului Baia Mare Horia Chiș - aflat sub control judiciar - a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că ar fi cerut „favoruri sexuale” de la două subordonate, iar pe una dintre ele, care a refuzat, ar fi bătut-o.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat luni că fostul director al Penitenciarului Baia Mare a fost trimis în judecată pentru infracțiunile de folosire abuzivă a funcției în scop sexual (două fapte), ultraj în formă continuată, purtare abuzivă, în formă continuată și șantaj (două fapte, din care una în formă continuată). De asemenea, alături de el au fost trimiși în judecată și cinci polițiști din penitenciar care l-ar fi sprijinit. Patru dintre ei, agenți de poliție, sunt acuzați de mărturie mincinoasă, în timp ce al cincilea, Angela Carmen Kozma, ofițer de poliție, psiholog la penitenciar, este acuzată de șantaj în formă continuată.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce fostului șef al Penitenciarului Baia Mare

  • „În perioada 2020-2022, în calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Ștefan Chiș ar fi pretins de la două subordonate, ofițeri de poliție, favoruri sexuale, prevalându-se și profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcția deținută la vremea respectivă.
  • Pe fondul refuzului uneia dintre victime de a avea o relație extraprofesională cu el, în 19 mai 2022 Chiș ar fi exercitat acte de violență asupra acesteia, cu leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6-7 zile de îngrijiri medicale.
  • Actele de violență ar fi avut loc chiar în biroul directorului.
  • Ulterior, în perioada mai – începutul lunii iunie 2022, pentru a evita eventualele consecințe (anchetă disciplinară, destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială), Horia Chiș ar fi constrâns-o pe aceeași victimă să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, Chiș ar fi fost susținut și de psihologul penitenciarului Baia Mare, Angela Kozma.
  • În același context, în 7 iunie 2022, Horia Chiș ar fi amenințat-o pe aceeași victimă cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare, cu scopul distrugerii credibilității acesteia.
  • După demararea de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne în acest caz, Horia Chiș ar fi amenințat o altă persoană din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declarații care să-l avantajeze pe el”.

DNA mai spune că cei patru agenți de poliție trimiși în judecată în acest caz au fost audiați în calitate de martori și ar fi făcut „afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale asupra cărora au fost întrebați”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș.