Cazierul judiciar este un document oficial care furnizează informații despre antecedentele penale ale unei persoane. Acesta poate fi necesar în diferite situații, cum ar fi procesele de angajare, accesarea anumitor profesii reglementate sau alte circumstanțe în care se solicită verificarea trecutului unei persoane. În acest ghid complet, vom explora pașii esențiali pentru a obține un cazier judiciar online.

Procedura de obținere a unui cazier judiciar onlineFoto: caziere.ro

Înainte de a începe procesul de obținere al unui cazier judiciar online, este important să cunoști câteva informații preliminare. Cazierul judiciar este emis în majoritatea țărilor de către autoritățile judiciare sau de către Ministerul Justiției. Acesta conține înregistrări ale condamnărilor penale și poate varia în privința perioadei acoperite și a tipurilor de infracțiuni consemnate.

Dacă până acum puțin timp cazierul judiciar putea fi obținut doar prin prezența fizică la ghișeu, urmată de o așteptare de cateva zile până la două săptămâni, în funcție de situație, acum cazierul poate fi obținut în doar câteva minute, online. Totul este rapid, fără a fi necesar să aștepți la coadă sau să petreci timp în trafic. Poți solicita cazierul judiciar online, din confortul casei tale, la orice oră din zi și din noapte.

Tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul caziere.ro și să completezi formularul de acolo. Asigură-te că furnizezi toate detaliile corecte și complete, cum ar fi numele complet, data și locul nașterii, adresa de domiciliu și alte informații relevante.

Cum poți obține un cazier judiciar online

Dacă ai nevoie de un cazier judiciar, atunci poți fi fericit să afli că îl poți obține online în doar câteva minute. Trebuie doar să intri pe site-ul caziere.ro și să urmezi pașii necesari obținerii unui cazier, care sunt înscriși acolo. Aici poți face totul online, în doar câteva minute, de la depunerea cererii, la depunerea documentelor, plata taxelor aferente și până la primirea cazierului.

Serviciul poate fi folosit fără probleme de toți cetățenii români, indiferent de domiciliul actual, dar și de cetățenii Republicii Moldova.

Când aplici pentru eliberarea cazierului online, vei avea nevoie de:

  • copie a actului de identitate (a pașaportului pentru românii care locuiesc în afara țării sau au obținut cetățenia acolo);
  • poză (selfie) în care ții acest act în mână;
  • un contract care va fi semnat de tine online, prin intermediul căruia ne împuternicești legal să obținem certificatul de cazier judiciar pentru tine.

După parcurgerea tuturor pașilor necesari, vei obține cazierul judiciar in 1-5 zile lucrătoare de la data solicitării acestuia. Timpul de procesare al solicitării depinde de serviciile implicate, acesta fiind mai lung dacă soliciți servicii suplimentare de apostilare, supralegalizare sau traducere.

După selectarea serviciului final, vei putea încărca pe site documentele necesare, apoi vei putea face plata online. La scurt timp vei fi notificat prin SMS despre statusul comenzii, precum și în momentul în care comanda ta este gata. Odată ce cazierul este eliberat, vei primi o copie a acestuia pe e-mail, urmand ca documentul fizic să-ți fie livrat prin curier, la adresa indicată de tine. În Bucuresti și alte orașe din România, cazierul va fi livrat prin curier rapid, în timp ce persoanele care solicită livrarea în alte țări, îl vor primi prin DHL.

Obținerea cazierului la ghișeu, rămâne valabilă

Odată cu introducerea eliberării cazierelor online nu a dispărut posibilitatea de a le obține de la ghișeu. Astfel, persoanele care nu au un calculator sau nu se pricep să-l foloseasă, pot merge în continuare la subunitățile de poliție de care aparțin pentru a solicita eliberarea unui cazier judiciar. Aceștia trebuie să depună o cerere tip împreuna cu copii ale actelor de identitate (buletin, pașaport sau cartea de identitate provizorie), timbru fiscal în valoare de 2 lei și chitanţa prin care să faci dovada achitării taxei de prestare serviciu, în valoare de 10 lei. Apoi, după 3-5 zile lucrătoare, de la data solicitării va trebui să te prezinți din nou la ghișeu pentru ridicarea cazierului.

Care este valabilitatea unui cazier judiciar

Este important să știi că un cazier judiciar nu este valabil nelimitat. Acesta are o dată de valabilitate de șase luni de la data emiterii documentului. După această dată este important să soliciți eliberarea unui nou cazier judiciar, dacă ai nevoie de unul. De asemenea, este important să știi că un cazier este valabil doar în scopul în care a fost eliberat. Dacă ai nevoie de el pentru alt scop, chiar dacă cel anterior este valabil, nu va putea fi folosit. Astfel, vei fi nevoit să soliciți un nou cazier pentru scopul în care îl vei folosi.