Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că l-a revocat pe ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, după ce diplomatul a ajuns în centrul unui scandal legat de rasism. MAE a precizat că acesta și-a cerut scuze în scris, iar CNN a intrat în posesia a două scrisori pe care le-a înaintat oficialilor africani.

Viorel Tigau (in margine dreapta)Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

HotNews.ro a semnalat vineri seară scandalul în care este implicat Dragoș Viorel Țigău, după ce presa africană a scris că ambasadorul au comentarii rasiste în luna aprilie în timpul unei reuniuni la Națiunile Unite.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat sâmbătă dimineață pentru HotNews.ro că a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie, iar diplomatul a fost rechemat de urgență de la post.

Totul a pornit de la faptul că, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, ambasadorul român ar fi spus „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, scrie KenyanForeignPolicy.com.

Dragoș Viorel Țigău nu a informat ministerul despre incidentul în care a fost implicat, așa cum regulamentul impune, deși incidentul a avut loc la sfârșitul lunii aprilie, după cum a semnalat și presa africană.

Scrisorile prin intermediul cărora diplomatul și-a cerut scuze au intrat în posesia CNN, care relatează că diplomații africani au condamnat oficial comentariile lui Țigău la biroul ONU din capitala Kenyei.

„Grupul african ar dori să condamne în termenii cei mai fermi cu putință afirmațiile jignitoare, rasiste și degradante", a declarat Chol Ajong'o, ambasadorul Sudanului de Sud în Kenya, care conduce diplomații africani la Nairobi.

Potrivit CNN, scrisorile prin care Țigău și-a cerut scuze au fost trimise la 4 zile distanță.

Diplomatul a motivat că a făcut comentariile deplasate în timpul „unei întâlniri lungi în cadrul căreia au fost dezbateri aprinse" și că a încercat să „destindă atmosfera”. Ulterior, el a retras această parte.

Și CNN a remarcat faptul că MAE a aflat la 8 iunie despre incidentul petrecut la sfârșitul lunii aprilie.

De altfel, MAE a făcut precizările legate de măsurile luate în privința ambasadorului după relatarea scandalului în presa africană, preluată de mass-media din România.