Problemele in sistemul de pensii nu s-au rezolvat, ci s-au agravat dupa masurile luate in 2007, Guvernul fiind singurul care mai crede ca se pot reduce in continuare contributiile la asigurari sociale (CAS), conform planului anuntat. Asa a reiesit din dezbaterea organizata de Societatea Academica din Romania ( SAR) si Konrad Adenauer Stiftung (KAS). Pensiile de invaliditate s-au triplat in ultimii opt ani, ajungind la nivelul de jumatate de milion de persoane. Daca presiunile actuale pe sistemul de pensii continua, o noua erodare a punctului de pensie sub nivelul de 45% este inevitabila.

* Cititi aici raportul complet al SAR

Surprinzator, PSD si PDL sustin pe fond masurile propuse recent de ministrul Pacuraru – de aplicare a CAS pe prime, beneficii, contracte de servicii sau drept autor – criticandu-l doar pentru modul confuz si improvizat in care si-a prezentat ideile, si criticand in acelasi timp pe premier si ministrul Finantelor pentru ca l-au lasat in ofsaid pe Pacuraru, cand era de fapt treaba lor sa lamureasca chestiunea.

Cu alte cuvinte, indiferent cine va forma urmatorul guvern (PDL sau PSD), tema largirii bazei de impozitare va fi din nou pusa pe tapet, dupa cum au lasat clar sa se inteleaga liderii celor doua partide prezenti la dezbateri.

In timp ce PSD vede o noua scadere a contributiilor cel mai devreme prin 2010-2011, PDL considera ca reduceri s-ar mai putea face doar daca se aduce o parte din economia subterana la suprafata, nu direct, ci sub forma deductibila, adica angajatorii sa investeasca sumele scoase de la impozitare in traininguri pentru angajati.

Fostii ministri Gheorghe Barbu (PDL) si Marian Sarbu (PSD) au cazut de acord si ca Ministerul Muncii trebuie restructurat din temelii, pentru ca in timp ce unele institutii sunt sufocate de sarcini (Casa de Pensii) alte sunt parazite (Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca).

Ei au acuzat si sistemul de medicina a muncii, care aproba mult prea usor dosare de pensie de invaliditate, astfel ca aceste cazuri s-au triplat in ultimii opt ani, ajungand la nivelul de aproape o jumatate de milion de persoane, foarte multi cu pretinse boli psihice, grevand bugetul de pensii.

"Iesirea la pensie pe caz de invaliditate a ajuns sport national, bolile psihice fiind cel mai des invocate pentru ca sint si mai greu de controlat. O evaluare recenta facuta pe un esantion de 3000 de dosare, realizata de autoritatile responsabile cu pensiile, a aratat ca jumatate din cazurile aprobate trecusera de sistemul medical fara indeplinirea conditiilor de pensionare pentru invaliditate", a declarat Gheorghe Barbu.

Daca presiunile actuale pe bugetul de pensii continua, o noua erodare a punctului de pensie sub nivelul de 45% va fi inevitabila.