Cutremurul cu magnitudinea 5,2 produs marți în Arad a fost urmat până miercuri seară de 14 replici și are legătură cu seismele puternice înregistrate în Turcia, spune Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

SeismografFoto: NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cutremurul de 5,2 grade a avut loc marți la ora 20:26:51 în Arad. S-a produs la o adâncime de 5,6 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în comuna Păuliș, județul Arad. Intensitatea macroseismică epicentrală a fost estimată la nivelul VII pe scara Mercalli.

Seismul a fost puternic simțit de către populație în zona epicentrală, precum Păuliș, Arad, Lipova, și chiar în orașe mai îndepartate: Timișoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar și în Serbia și Ungaria.

Până la acest moment, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului, din care 5 au avut o magnitudinea de peste 2, cea mai mare replică fiind de 3,2, cu intensitatea III pe scara Mercalli, conform reprezentanților INFP.

Legătura cutremurelor din Arad cu seismele din Turcia

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului spune că seismele din zona Crișana au legătură cu cutremurele din Turcia și explică de ce:

  • „Cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni.
  • Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE și respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate și falii cu orientare E-V.
  • Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic.
  • Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanț de seisme, direcția de propagare începând din estul Mării Meditarane, acolo unde arcul de subducție al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraș.
  • Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducție amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul și până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanțului Munților Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic”.

Reprezentanții INFP mai spun că evaluează în continuare dacă seismele produse în luna martie în zona Târgu Jiu au fost generate tot de evenimentele din Turcia. „Cu toate acestea, putem confirma că aceste evenimente nu au avut influențe asupra activității zonei seismice Vrancea”, adaugă reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.