Administrația Națională de Meteorologie a transmis un cod portocaliu de ploi torențiale, valabil sâmbătă în zece județe, dar și un cod galben de furtuni, valabil în mai multe regiuni până duminică dimineață.

Ploaie torențială în RomâniaFoto: Shutterstock

Cod portocaliu de ploi torențiale:

Avertizarea este valabilă sâmbătă între orele 12:00 și 22:00, potrivit meteorologilor.

În județele Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și în zona de munte a județelor Caraș – Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova, vor fi averse torențiale.

Local cantitățile de apă vor fi de 40...50 l/mp și izolat de peste 70...80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).

Cod galben de furtuni

Această avertizare meteo este valabilă de sâmbătă, ora 11:00, până duminică, ora 06:00.

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii în Oltenia, sudul Banatului, vestul și nord-vestul Munteniei, Dobrogea și în vestul și sud-vestul Transilvaniei.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sud-vestul teritoriului.

Astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni, iar în Moldova și în jumătatea estică a Munteniei temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50...60 km/h.