Majoritatea celor chestionaţi în cadrul Sondajului Avangarde „Instituţia monarhică în România; Percepţii şi reprezentări” nu vor revenirea la monarhie (66%), deşi 44% apreciază rolul jucat de instituţia monarhică în istoria României. Regele Mihai este considerat ca fiind cel care a făcut cel mai mult bine ţării, dintre foştii suverani.

Regele Mihai, alaturi de Regina Elisabeta a II-a, la Jubileul de Diamant al Reginei Marii BritaniiFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Dintre cei chestionaţi, 44% au o părere bună despre importanţa instituţiei monarhice pentru România, în trecut, în timp ce 30% nu au o părere bună, iar 22% nu şi-au format o părere.

La întrebarea „Credeţi că în viitor România ar trebui să-şi schimbe forma de organizare politico-statală şi să revină la monarhie, aşa cum a fost până în 1947?”, 66% au răspuns negativ, 18% au dat un răspuns afirmativ, iar 13% nu au putut aprecia.

În ceea ce priveşte regii României care au făcut cel mai mult bine ţării, cei mai numeroşi (19%) sunt cei care îl nominalizează pe regele Mihai. Regele Carol l este nominalizat de 14%, Regele Ferdinand, de 8% şi Regina Maria - 4%, 16% nu au putut formula un răspuns, iar 6% consideră că niciunul dintre foştii suverani nu a făcut bine ţării.

Au o părere bună despre custodele Coroanei române, Margareta, 32% dintre subiecţi, iar 44% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 7% au o părere proastă. 9% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 8% nu au răspuns. În cazul Principelul Radu, doar 12% dintre cei chestionaţi au o părere bună, 31% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 13% au o părere proastă. 31% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 13% nu au răspuns.

Întrebaţi ce părere au despre Regele Regatului Unit, Charles al III-lea, 35% dintre repondenţi au o părere bună, 45% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, 12% au o părere proastă, 2% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 6% nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 mai – 1 iunie, telefonic, pe un eşantion de 864 de subiecţi, reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%, conform News.ro.

Reamintim că Regele Charles al III-lea vine în România vineri, la mai puțin de o lună de la încoronarea sa, fiind prima vizită pe care un monarh britanic o face în țara noastră. Regele Charles are în România nu mai puțin de zece proprietăți, cea mai cunoscută fiind cea de la Viscri.