Regele Charlesal III-lea vine în România vineri, la mai puțin de o lună de la încoronarea sa, fiind prima vizită pe care un monarh britanic o face în țara noastră. Regele Charles are în România nu mai puțin de zece proprietăți, cea mai cunoscută fiind cea de la Viscri.

Regele Charles al III-leaFoto: Paul Ellis/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Charles a fost încoronat în 6 mai, la Westminster Abbey din Londra, în cadrul celor mai ample ceremonii văzute în ultimii 70 de ani în Marea Britanie.

În vizita pe care o va face în România, Regele Charles nu va fi însoţit de soția sa, Regina Camilla.

Vizită cu caracter privat

Vizita pe care Regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, a declarat luni ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, precizând că monarhul se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis ca un gest de curtoazie.

Charles al III-lea va fi primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, vineri, de la ora 15.30, conform agendei oficiale a șefului statului.

  • „Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România.
  • Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat.
  • Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a spus Noble, pentru Agerpres.

Cinci zile în România

Vizita privată a regelui Charles al III-lea în România ar urma să dureze cinci zile.

Suveranul britanic va face drumeții în Transilvania în timp ce fiul său, prințul Harry, care locuiește în SUA, va veni în Londra pentru a depune mărturie în procesul intentat grupului media Mirror, a scris The Telegraph.

Călătoria solo a Regelui Charles în România, planificată pentru cinci zile, va coincide cu rara apariţie a fiului său în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca cei doi să se vadă, potrivit The Telegraph.

Conform surselor The Telegraph, regele Charles ar urma să stea la una din proprietățile sale din Transilvania.

Regele Charles vine de mult timp în România, unde deţine în prezent cel puţin 10 proprietăţi, după ce a cumpărat prima sa proprietate, o casă săsească din secolul al XVIII-lea, situată în satul Viscri, în 2006. Regele va merge în timpul vizitei şi la reşedinţa sa de la Viscri. Zona rurală din jurul casei sale din Viscri îi oferă monarhului iubitor de natură posibilitatea de a face excursii şi de a vedea pajişti cu flori sălbatice, precum şi trasee de drumeţie şi echitaţie.

În proprietatea regelui nu există wifi, televizor sau radio, dar salonul pentru desen are acum un „mic player hi-fi cu CD-uri", scrie The Telegraph.

Ultima vizită făcută îb România de Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022.