Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat definitiv, miercuri, la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupție și comerț ilegal cu tablouri. Decizia a fost luată de instanța supremă și este definitivă. Emilian Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare.

InstantaFoto: Maren Winter | Dreamstime.com

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins ca nefondată solicitarea fostului procuror de repunere pe rol a procesului său.

În octombrie 2017, procurorul Emilian Eva a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendare, pentru luare de mită şi operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Pe latură civilă, judecătorii au dispus atunci confiscarea de la Emilian Eva a sumelor de 18.400 euro şi 2.700 lei, precum şi a trei tablouri: „Cu gândul la tine„ semnat Alexandru Panatta Codreanu, ”Ulcică cu flori”, semnat Uzum şi „Peisaj citadin”, semnat Negely.

Miercuri, instanța supremă a menținut decizia de condamnare la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, ICCJ a decis confiscarea de la fostul procuror a 13 tablouri lăsate de DNA în custodia Muzeului Naţional de Artă a României.

Decizia este definitivă.

Acuzațiile pe care DNA i le-a adus lui Emilian Eva

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-ar fi solicitat unui medic „să depună toate diligenţele profesionale ca să fie bine pentru toată lumea", în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate. „Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", arăta DNA.

După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva ar fi cerut şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.

În perioada ianuarie - februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul a obţinut de la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii aflate pe teritoriul acestui stat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită.

Procurorii DNA mai arătau că, în intervalul august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, în vederea revânzării, şi a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacţiilor intermediate unui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Fiica procurorului, Bianca Mădălina Eva, şi nepotul său, Ioan Eva, l-ar fi ajutat pe Emilian Eva să transporte şi să vândă respectivele tablouri, cei doi fiind trimişi şi ei în judecată pentru mărturie mincinoasă.