Omul de afaceri Rami Ghaziri, cunoscut ca „regele puilor", scapă de acuzațiile de fraude de peste un milion de euro cu fonduri europene, după aproape un deceniu de procese.

InstantaFoto: Maren Winter | Dreamstime.com

Rami Ghaziri, om de afaceri libanez cu cetăţenie franceză, patronul Avicola Crevedia, a fost trimis în judecată de DNA în 2014 pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, potrivit Agerpres.

După nouă ani de procese, Tribunalul Dâmboviţa a constatat că faptele de care era acuzat libanezul s-au prescris în baza deciziilor Curţii Constituţionale, astfel încât acesta nu mai poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal.

În schimb, magistraţii au dispus ca Rami Ghaziri şi SC Agroli Group SRL din Crevedia să plătească în solidar 5.412.045 lei către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, reprezentând suma fraudată.

Pentru recuperarea prejudiciului a fost menţinut sechestrul pus de procurori pe 32 de imobile şi un autoturism de lux marca Ferrari FF, aparţinând firmei din Crevedia.

Documente false pentru accesarea fondurilor europene

Libanezul este acuzat că, în anul 2008, în vederea accesării unor fonduri europene aferente derulării unui proiect privind construcţia unei fabrici de nutreţuri, a furnizat comisiei de evaluare financiară a ofertelor, constituită la nivelul societăţii SC Agroli Group SRL, atât documente inexacte, emise în numele unei firme controlate tot de el, cât şi documente false emise în numele unor firme olandeze şi germane.

De asemenea, preţurile prevăzute în ofertele depuse nu erau reale, ci crescute artificial, astfel încât să genereze cheltuieli supraevaluate.

Ulterior, dosarul ce cuprindea „oferta cea mai avantajoasă" a fost depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit de către un angajat al SC Agroli Group SRL care nu a cunoscut faptul că acestea reprezentau oferte simulate şi/sau false.

Scopul acestor acţiuni a fost acela de a obţine, pentru beneficiarul SC Agroli Group SRL, fonduri rambursabile în sumă de 10.824.090 lei, din care s-a încasat suma de 5.412.045 lei.

Rami Ghaziri a apărut în calitate de denunţător în dosarul de corupţie al fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir, fugit din România pentru a scăpa de o condamnare de 3 ani şi 10 luni închisoare.

Conform DNA, libanezul i-a dat lui Dragomir suma de 462.000 euro, pentru ca ofiţerul SRI să intervină în favoarea omului de afaceri la funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Gărzii Financiare. (sursă foto DreamsTime)