Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri, la Cotroceni, pe liderii coaliţiei de guvernare pentru consultări pe tema grevei din învăţământ, declanșate în 22 mai. Administrația prezidențială a transmis că Iohannis le-a cerut liderilor PNL și PSD „să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”. În acest timp, cadrele didactice au anunțat că greva continuă.

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la CotroceniFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

De la ora 14.00 era programată ședință de guvern, care s-a declarat însă, în condițiile în cre liderii federațiilor sindicale au fost chemați la noi discuții la Palatul Victoria, începând cu 13.30.

13:51 Administrația prezidențială a anunțat că Iohannis le-a cerut liderilor PNL și PSD „să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”:

  • „În cadrul discuțiilor au fost analizate revendicările Federațiilor sindicale din educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor.
  • Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice.
  • Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”.

13:03 Întâlnirea de la Cotroceni a durat o oră, încheindu-se la această oră.

..............................

Întâlnirea convocată de Iohannis a început la ora 12.00. La discuţii participă premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi consilierul prezidenţial Daniela Bârsan. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu se află în București, fiind la Cluj-Napoca, astfel că nu participă la discuţii.

În acest timp, greva profesorilor continuă. Liderul Federației Sindicale „Spiru Haret”, a declarat, miercuri, că „oferta” Guvernului, respectiv prime de 4.000 de lei pentru cadrele didactice și 1.500 pentru cele nedidactice, a fost evaluată de colegii săi, iar decizia a fost că greva continuă.

Marţi, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ.

Liderii sindicali din educație s-au întâlnit cu președintele Iohannis, aceștia anunțând la finalul discuțiilor că greva generală va continua și miercuri, când cadrele didactice vor decide dacă vor renunța la protest.

Ei au mai spus că președintele le-a promis că va gira un eventual acord între sindicate și guvern.Mesajul transmis de liderii sindiali după întâlnirea cu șeful statului a fost unul optimist, ei spunând că „atunci când președintele se implică” în rezolvarea problemelor cadrelor didactice este „un semn pozitiv” și că întâlnirea a fost „constructivă”.

  • „În privința majorărilor salariale, mesajul a fost ca nu se pot da de la 1 iunie. (...)
  • Președintele a promis că se va implica în sensul de a gira un eventual acord politic, pentru aplicarea grilei de salarizare.
  • Ne vom consulta cu colegii în cursul acestei seri și vom da un răspuns clar, au anunțat liderii sindicali după discuțiile cu președintele. Urmează să ia o decizie. Nu e vorba de a face un pas înapoi”, au anunțat liderii sindicali, în timp ce mii de oameni protestează în fața Palatului Cotroceni, scandând „Nu cedăm”.

Conform liderilor sindicali, acordul propus până acum de guvern a fost respins de către profesori, singurul lucru în plus fiind acum că acordul va fi girat de către șeful statului.

Liderii sindicali au apreciat drept „constructivă” discuția cu Iohannis

„Președintele a promis că se va implica să rezolve toate aceste probleme (...) Colegii noștri sunt cei care vor hotărî în cele din urmă (...) I-am explicat președintelui că nu noi decidem, oamenii decid dacă vor continua greva”, au spus liderii sindicali, în vacarmul mulțimii.

  • „Mâine va fi grevă, mâine se va decide. Așteptăm, nu am convenit nimic (cu președintele - n.r.)”, a fost concluzia liderului FSLI Simion Hăncescu, în timp ce mulțimea scanda: „Nu vom pleca, aici vom sta”.