Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zil a primarului localităţii Corbeanca (Ilfov), Valeriu Anton, acuzat de procurorii DNA că ar fi luat mită de la mai multe persoane aproape două milioane de euro și ar fi primit, de asemenea, 16 hectare de teren și pădure, pe care le-a vândut cu peste două milioane de euro. În 5 mai, Tribunalul Bucureşti respinsese cererea DNA privind arestarea primarului, iar acesta a fost lăsat în libertate.

Anton Valeriu, primarul comunei CorbeancaFoto: Agerpres

Curtea de Apel Bucureşti a admis marți contestaţia DNA și a decis ca Valeriu Anton și nepotul acestuia, Robert Ilie Mihăilă, să fie cercetați în arest preventiv.

  • „Desfiinţează încheierea contestată şi, rejudecând (...) admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie (...) cu privire la inculpaţii Anton Valeriu şi Mihăilă Robert Ilie.
  • În baza art.223 alin. 2 Cpp dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Anton Valeriu şi Mihăilă Robert Ilie pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului”, a decis Curtea de Apel București.

Hotărârea instanței este definitivă.

Primarul localității Corbeanca din județul Ilfov, Anton Valeriu, a fost reținut de DNA în 4 mai pentru luare de mită și spălarea banilor, fiind acuzat de procurori că ar fi luat mită de la mai multe persoane aproape două milioane de euro și ar fi primit, de asemenea, 16 hectare de teren și pădure, pe care le-a vândut cu peste două milioane de euro. El ar fi cerut acești bani pentru a le soluționa persoanelor respective cererile de retrocedare a unor terenuri.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce primarului din Corbeanca

  • „În perioada 2011-2017, Anton Valeriu, în calitățile de primar al comunei Corbeanca și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 de hectare situat în Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut), suma de 1.418.581 de euro, bani care i-ar fi fost dați după obținerea despăgubirilor bănești ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.
  • Pentru a fi ascunsă adevărata proveniență a banilor primiți mită, la instigarea lui Anton Valeriu ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani.
  • Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 - iulie 2019 Anton Valeriu ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren jumătate din drepturile revendicate pentru a face demersurile necesare astfel încât cererile depuse de acestea să fie aprobate.
  • După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte hectare de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 de euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro”.

Împrumuturi fabuloase de la persoane fizice

În ultima declarație de avere, depusă în iunie 2022, primarul din Corbeanca a scris că are datorii de aproape 1,4 milioane de euro către o bancă și către trei persoane fizice. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

Astfel, el a trecut în declarația de avere un credit la bancă de 287.000 de euro (contractat în 2008, scadent în 2029), dar și împrumuturi de la persoane fizice: 555.000 de euro de la Neagu Valentin, 336.000 de euro de la Buciumeanu Florin Marian, 185.000 de euro de la Tătuța Dumitru. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

La capitolul „venituri”, primarul a menționat doar salariul de la primărie - 87.500 de lei pe an și salariul soției, agent de vânzări la Corbeanca.

Conform ultimei declarații de avere, Anton Valeriu are mai multe terenuri intravilane în suprafață de peste 6.000 de metri pătrați în Corbeanca și în Buftea și o casă de 284 de metri pătrați la Corbeanca. De asemenea, el este asociat, cu 50%, la SC DVS Frigos SRL.

Anton Valeriu (PMP) este primar al comunei Corbeanca din anul 2008. Acesta a devenit membru PMP după fuziunea partidului cu UNPR-ul. Potrivit liderului PMP Eugen Tomac, Anton Valeriu nu a fost activ în partid în ultimii ani deși în 2020 a candidat din partea PMP pentru un nou mandat de primar al comunei Corbeanca.

Președintele PMP, Eugen Tomac a declarat pentru HotNews.ro că primarului i-a fost suspendată calitatea de membru de partid, conform statutului.