Fostul președinte Igor Dodon e plasat la mică distanță de Maia Sandu într-o cursă prezidențială, conform unui sondaj IMAS. Același sondaj arată că într-un tur doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova pro-rusul Igor Dodon ar câștiga.

Maia Sandu Foto: AGERPRES

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, pentru actualul președinte Maia Sandu ar vota 28,5% din respondenți, în timp ce pentru Igor Dodon – 23,9%, conform „Barometrului Socio-Politic – Mai 2023” realizat de IMAS, scrie deschide.md.

Pe locul al treilea s-ar afla Ion Ceban cu 8,3%, fiind urmat de Ion Chicu (7,2%), Vladimir Voronin (3,7%) și Marina Tauber (2,7%).

Întrebați pe cine ar vota în turul al doilea, 38% au spus că pentru Maia Sandu, în timp ce 45% au declarat că pentru Dodon.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-19 mai pe un eșantion de 1112 de respondenți din 92 de localități. Marja de eroare este de +/- 3%. Sondajul nu include cetățenii din diasporă, care au votat masiv la ultimul scrutin.

Igor Dodon a fost președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020 după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 într-un scrutin marcat de mari probleme de vot în diaspora.

Igor Dodon s-a facut cunoscut în special prin mesajul său puternic pro-rus, el susținând departarea de UE, denunțarea acordului de asociere cu UE și aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. De altfel, el și-a exprimat public, în repetate rânduri, admirația față de președintele rus Vladimir Putin, spunând că dorește să fie pentru Moldova un lider așa cum Putin este pentru Rusia.

Dodon este cercetat în trei dosare, inclusiv „pentru trădare de patrie”, şi are interdicţie de a părăsi teritoriul Republicii Moldova.