Asociaţii ale elevilor din cinci judeţe acuză guvernul că minte când susţine că reprezentanţii acestora au fost invitaţi marţi la consultări în legătură cu greva profesorilor, elevii solicitând totodată oprirea „manipulării" exercitate de guvernanţi.

Elevi înainte de sesiunea de BacalaureatFoto: Inquam Photos / George Călin

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a transmis printr-un comunicat de presă citat de Agerpres că AEC, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM) „condamnă minciunile Guvernului" cu privire la invitarea asociaţiilor de elevi la o întâlnire, marţi, acestea nefiind chemate.

„Marţi, 23 mai a.c., Guvernul a publicat în agendă, afirmând că la ora 11:00 se vor desfăşura consultări cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi de elevi, în contextul grevei generale din învăţământ. Asociaţiile de elevi din ţară nu au fost invitate la consultări, Guvernul minţind astfel în agenda sa de astăzi. Considerăm că această minciună vine în scopul de a denatura opinia publică cu privire la grevă, lucru încercat de Guvern în mod repetat în ultimele zile. Guvernanţii îşi doresc să se folosească de copii, sub pretextul examenelor naţionale, pentru a antagoniza greviştii şi a duce la oprirea grevei", se arată în comunicatul transmis de AEC.

Conform sursei citate, reprezentanţii celor cinci asociaţii îşi exprimă în continuare susţinerea necondiţionată faţă de grevă, considerând-o complet necesară.

„Ne bucurăm că profesorii noştri au pus în final piciorul în prag şi că nu se mai lasă batjocoriţi de Guvern. Considerăm oferta propusă la negocieri de către Guvern una penibilă şi salutăm decizia profesorilor de a nu o accepta. Suntem solidari cu profesorii noştri şi îi încurajăm să nu oprească greva până când nu vor primi un răspuns la toate solicitările lor. Ne dorim profesori bine plătiţi, care pot trăi decent din salariul lor. Manipularea exercitată de Guvern trebuie oprită de urgenţă, pentru că nu profesorii grevişti sunt problemă, ci Guvernul! Solicităm Guvernului să oprească manipularea cu privire la grevă!", se mai spune în comunicat.

Profesorii nu cedează și continuă greva generală marți, sindicatele din învățământ solicitând „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale.

Acestea cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Sunt în grevă peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic.