Imaginea HotNews.ro este folosită în mod fraudulos de un site pentru a promova un așa zis medicament minune. Hotnews.ro nu are nicio legătură cu reclama mincinoasă.

Site care foloseste fraudulos imaginea HotnewsFoto: Hotnews

Site-ul care a copiat antetul HotNews.ro se folosește, de asemenea, de numele medicului Maria Dorobanțu, profesor de cardiologie, membru al Academiei de Științe Medicale.

Avertismentul lui Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, avertizează că este vorba despre o înșelătorie și le transmite oamenilor să nu cumpere de pe internet astfel de „medicamente minune”.

  • „Încearcă să înșele lumea să vândă niște substanțe care cu siguranță nu au niciun efect terapeutic.
  • Mesajul meu este ca lumea să nu cumpere medicamente de pe internet și să nu întrerupă tratamentul pe care îl au de la medicul curant, pentru a-l înlocui cu un așa-zis medicament minune. Tuturor le spun că este un fake și că nu trebuie să își întrerupă tratamentele recomandate de medicul curant (...) Aceste medicamente nu sunt altceva decât o înșelătorie”, a declarat Rafila la Digi 24.

Întrebat ce ar trebui să facă cei care au comandat astfel de „medicamente minune”, ministrul Sănătății a spus că acestea nu trebuie folosite și nu trebuie întreruptă medicația prescrisă de doctorul curant: „Să nu opreasca medicația, riscă foarte mult. Li se poate agrava starea de sănătate și își pun viața în pericol”.

Serverele care găzduiesc astfel de site-uri sunt în fostul spațiu sovietic

El a spus că specialiștii instituției au încerca să afle unde sunt serverele care găzduiesc astfel de site-uri, dar este foarte dificil de depistat:

  • „Astfel de site-uri se dezvoltă în spațiul sovietic și sunt greu de accesat.
  • E clar că și le schimbă cu foarte mare viteză, deci nu este eficientă o acțiune directă împotriva lor și atunci singurul lucru pe care oamenii trebuie să îl știe este că medicamentele nu se cumpără de pe internet, să nu schimbe tratamentul recomandat de medicul specialist, să se consulte cu el, eventual, înainte de a lua o decizie, dar e clar că toate aceste lucruri le pun viața în pericol și, dincolo de paguba financiară, pentru că platesc sume apreciabile de bani pentru aceste tipuri de așa-zise medicamente, care nu sunt altceva decât o înșelătorie. Important ar fi ca toată lumea, fie posturile de televiziune, de radio, să facem o campanie. Eu sunt adeptul unei astfel de campanii, putem să facem împreună, în care periodic să informăm populația asupra acestor pericole”.

Medic cardiolog a cărui imagine este folosită de acest site: „O mare înselătorie căreia îi poate cădea victimă oricine”

Pentru a avea credibilitate, site-ul folosește și de imaginea mai multor medici cunoscuți, între care medicul cardiolog primar Maria Dorobanțu.

Și aceasta atrage atenția că este „o mare înselătorie căreia îi pot cădea victimă pensionarii și, nu numai, orice fel de persoană”.

  • „Totul a început pe 19 mai, vinerea trecută, când un domn mi-a solicitat o consultație, să-l sfătuiesc cum să ia acest medicament, un medicament miraculos ce desfundă, spune el, toate vasele. Am cerut și eu link-ul și când m-am uitat am fost îngrozită. Eu, în primul rând, că nu fac, și niciun coleg de-al meu, dintre cei citați, oameni de cu totul alte specialități, de exemplu profesorul Irinel Popescu, care face transplant hepatic și nu tratează hipertensiune.
  • Se folosesc de numele unor medici, unor profesori universitari. Nici măcar nu știu să scrie corect Universitatea Carol Davila, scriu cu „k”, și așa mai departe, iar toate informațiile care sunt date sunt eronate și false. Folosesc un limbaj cu totul și cu totul neadecvat, neștiințific, și care fac aduc, în felul acesta, un mare prejudiciu oamenilor.
  • Când m-am uitat la prețul care este în interviul ce mi se atribuie este menționat 2.100 de euro per pachet. Mi s-a părut ceva de science-fiction pentru un medicament care nu există”, a declarat la Digi 24 dr. Maria Dorobanțu.

Situația a fost semnalată inițial de Digi 24.