Vremea se va răci în toată țara în jurul datei de 28 mai, când sunt estimate maxime de 20-22 de grade, dar spre finalul lunii și în primele zile de vară se va reveni la valori de 24-26 de grade, conform meteorologilor, care au publicat prognoza pentru următoarele două săptămâni.

IunieFoto: Gilles Bizet | Dreamstime.com

Prognoza meteo pentru perioada 22 mai - 4 iunie în fiecare regiune a țării:

BANAT

Valorile termice estimate pentru ultima decadă a lunii mai și primele zile din iunie vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 24-26 de grade și minime de 12-14 grade. O răcire a vremii este estimată pentru perioada 27 – 29 mai, când media temperaturilor maxime ar putea scădea sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp și pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate.

CRIȘANA

În perioada 22 - 26 mai sunt estimate temperaturi în medie de 25-26 de grade ziua și 13-16 grade noaptea. După acest interval este prognozată o răcire de scurtă durată, astfel că în jurul datei de 28 mai media temperaturilor maxime ar putea scădea sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade. Pentru finalul lunii mai și începutul lunii iunie, la nivelul acestei regiuni sunt așteptate maxime de 26 de grade și minime în creștere treptată până spre 13-14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezilor în cea mai mare parte a intervalului. Totuși pentru zilele de 23, 24 mai și la finalul lunii (28 – 31) este estimată o diminuare a gradului de instabilitate atmosferică.

TRANSILVANIA

În perioada 22 - 25 mai, sunt estimate temperaturi diurne în creștere ușoară, astfel că vremea va deveni caldă, cu o medie a acestora în jurul a 25 de grade. Se va răci în jurul datei de 28 mai, când sunt estimate maxime de 20-22 de grade, iar spre finalul lunii și în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori în medie de 24-25 de grade. Primele nopți din interval vor fi relativ răcoroase în special în estul regiunii, cu valori medii ale minimelor de 5-7 grade, urmând să se înregistreze o creștere treptată până în 27 mai, când sunt estimate 10-12 grade. La final lunii mai minimele vor fi de 8-9 grade, iar la începutul lunii iunie de 10-12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 26 – 28 mai și la începutul lunii iunie. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

MARAMUREŞ

În perioada 22 - 25 mai sunt estimate temperaturi diurne în creștere ușoară, astfel că vremea va deveni caldă, cu o medie a acestora de 25-26 de grade. Ulterior se va răcori, iar pentru 28 mai sunt estimate maxime de 21-22 de grade, apoi spre finalul lunii și în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori, în medie de 25-26 de grade. Variații termice sunt prognozoate și în regimul nocturm al temperaturilor, respectiv o medie de 8-9 grade în cele mai răcoroase nopți din interval (23, 24, 28 și 29 mai) și 11-12 grade în restul perioadei. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 26 și 27 mai și la începutul lunii iunie. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

MOLDOVA

În perioada 22 - 26 mai sunt estimate temperaturi diurne în creștere ușoară, astfel că vremea va deveni caldă, cu o medie a acestora de 25-26 de grade. Ulterior, se va răcori până la valori de 21-22 de grade în ziua de 28 mai, iar spre finalul lunii și în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori în medie de 26 de grade. Variații termice sunt prognozoate și în regimul nocturm al temperaturilor, respectiv o medie de 9-11 grade în cele mai răcoroase nopți din interval (23, 24, 28 și 29 mai) și 13-14 grade în restul perioadei. În primele zilei din interval vremea va fi predominant frumoasă, însă începând cu 26 mai probabilitatea pentru averse va crește îndeosebi în timpul după-amiezilor.

DOBROGEA

Pe parcursul celor două săptămâni, media maximelor va fi de 22-24 de grade, cu cele mai calde zilei în 24, 25 și 26 mai și la începutul lunii iunie. Temperaturile medii la nivelul regiunii vor fi de 14-15 grade, cu posibile valori mai scăzute în 29 și 30 mai. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână de prognoză, când în timpul după-amiezelor vor fi averse. În restul intervalului proabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

MUNTENIA

Vremea va deveni caldă mai ales spre mijlocul primei săptămâni de prognoză, când la nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 28 de grade. În perioada 27 – 29 mai este prognozată o scădere a temperaturilor maxime până la o medie a acesora de 23-24 de grade, apoi spre finalul lunii și în primele zile calendaristic de vară se va reveni la valori de 26 de grade. Variații termice sunt prognozoate și în regimul nocturm al temperaturilor, respectiv o medie de 10-11 grade în cele mai răcoroase nopți din interval (23, 24, 28 și 29 mai) și 12-14 grade în restul perioadei. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Totuși în zilele de 24, 25 mai este estimată o diminuare a gradului de instabilitate. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp și pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate.

OLTENIA

În prima zi a intervalului, valorile termice diurne se vor situa sub norma climatologică a perioadei, apoi se va încălzi până la o medie regională a acestora în jurul a 26 de grade. În perioada 27 – 29 mai este prognozată o scădere a temperaturilor maxime până la o medie a acestora de 22-23 de grade, apoi spre finalul lunii și în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori de 26 de grade. Ușoare variații termice sunt prognozate și în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie cuprinsă între 10 și 14 grade. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp și pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate.

LA MUNTE

Valorile termice estimate în zona montană pe parcursul celor două săptămâni vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 14-15 grade și minime de 6-8 grade. O răcire a vremii este estimată pentru perioada 27 – 29 mai, când media temperaturilor maxime ar putea scădea spre 11-12 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 4 grade. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Totuși, în zilele de 24, 25 mai este estimată o restrângere a zonelor în care se va manifesta instabilitatea atmosferică. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp și pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate.

(Foto: Dreamstime.com)