Cu pași repezi, se apropie începerea sezonului estival, iar hotelurile și restaurantele din stațiunile de la Marea Neagră sunt în căutare de personal. Cei care n-au apelat încă la forță de muncă din Asia, vor trebui să vină cu salarii atractive, dacă nu vor să pună lacăt pe afacere.

Angajați ai barurilor și restaurantelor din Centrul VechiFoto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Restaurantele și hotelurile caută tot mai mulți angajați, de la spălător de vase, la personal de curățenie, bucătari și ajutor de bucătar. Și nu doar în București, ci și în alte orașe din țară. Salariile menționate în anunțuri pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge la 6.000 de lei, în cazul bucătarilor.

Românii nu se mai înghesuie să lucreze însă pe minimul pe economie, pe sume care nu pot acoperi rate, facturi în creștere sau cheltuieli pentru familie ori vacanțe. Cu atât mai mult cu cât știu că pot obține cu ușurință același job în țări din Vest, pe salarii mult mai mari.

Pentru un lucrător din Asia însă, unde pentru munci similare se câștigă salarii de mizerie, ce oferă patronii români este aur. Așa că România ajunge cu pași repezi să fie prinsă între exportul și importul forței de muncă.

Citește continuarea pe Panorama.