Dictatorul Nicolae Ceauşescu, unul dintre cei mai controversați lideri români, care a fost executat în decembrie 1989 în timpul Revoluției, a rămas în istoria colectivă un personaj pictat în culori fantastice de propaganda comunistă care întreținea cultul personalității soților Ceaușescu. Pe lângă multe din informațiile „fabricate” despre viața lui Ceaușescu, rămân în istorie și unele „secrete” - elemente mai puțin cunoscute sau a căror popularitate a pălit odată cu trecerea timpului.

Cadre din tineretea ui Nicolae CeausescFoto: Colaj foto / „Fototeca online a comunismului românesc” - Cota 1/1933 și Cota 3/1946

Ceaușescu, care în anul 2023 ar fi împlinit 105 ani, a avut o carieră politică fulminantă, într-o continuă ascensiune.

Mai jos, câteva aspecte mai puțin cunoscute din viața lui Nicolae Ceaușescu

Ceaușescu devenea membru al Uniunii Tineretului Comunist (UTC) din România în 1933, iar la 27 de ani deja urma să ocupe funcţie de conducere a UTC, dar şi în Comitetul Central (CC) al Partidului Muncitoresc Român (PMR).

La doar 30 de ani, Ceauşescu era numit subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii iar, la doar 31 de ani, devenea ministru adjunct al apărării. Din 1967 până în 1989, acesta a ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România.

Ceaușescu a absolvit doar primele patru clase

Nicolae Ceauşescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 în comuna Scorniceşti din judeţul Olt, într-o familie de țărani cu 10 copii.

Familia Ceaușescu - tatăl Andruţă şi mama Alexandrina, era una săracă, iar din caza condițiilor de trai Nicolae Ceaușescu a reuşit să termine la şcoala satului doar primele patru clase. Apoi, la vârsta de 11 ani s-a mutat la București unde s-a și angajat ca ucenic de cizmar.

Nicolae Ceaușescu a fost arestat de mai multe ori

În anul în care devenea membru al Uniunii Tineretului Comunist din România, fomațiune ilegală pe atunci, Ceaușescu era arestat la 15 ani pentru prima dată pentru agitaţie comunistă în timpul unei greve.

Au urmat încă trei arestări – pentru colectare de semnături în sprijinul eliberării unor muncitori feroviari acuzați de activitate comunistă și pentru alte acțiuni similare, dar a fost pus imediat în libertate. În urma acestor arestări, a fost etichetat de autoritățile vremii drept „agitator comunist periculos”, precum și „distribuitor activ de material de propagandă comunistă și antifascistă”.

În 1936 a fost arestat din nou, a fost eliberat în '38, iar apoi în 1940 a ajuns din nou în închisoare pentru continuarea propagandei comunist. În această scurtă perioadă de libertate, între cele două arestări, a cunoscut-o pe Elena Petrescu, activistă comunistă din București, cea care urma să-i devină soție și să-i poarte numele de familie.

A fost singurul român care s-a plimbat cu caleaşca Reginei Elisabeta a II-a

În 1978, soţii Ceauşescu erau primiţi în Marea Britanie cu onoruri şi ceremonie fastuoasă de însăşi Regina Elisabeta a II-a. Conduşi cu trenul regal de la aeroport la Gara Victoria, preşedintele Republicii Socialiste România a păşit pe covorul roşu de catifea şi a salutat familia regală, dar şi pe premierul James Callaghan prezent şi el la eveniment. Plecarea spre Buckingam Palace a fost una specială, Nicolae Ceauşescu fiind invitat alături de Regina Elisabeta în trăsura acesteia, cei doi fiind urmaţi de o altă trăsură în care se aflau Elena Ceauşescu şi Printul Philip, ducele de Edinburgh, după cum relata Observator.

Deşi presa română şi cea britanică au scris la acea vreme cuvinte de laudă la adresa vizitei prezidenţiale, într-o carte intitulată „Our Queen”, scrisă de Robert Hardman, evenimentul este amintit puţin diferit. Regina Elisabeta le-ar fi povestit unor prieteni, în timpul unei cine, cum, în timpul plimbării soţilor Ceauşescu prin grădina palatului, aceasta i-ar fi observat şi ar fi preferat să se ascundă în spatele unor tufişuri pentru a evita discuţiile cu ei. Regina Elisabeta a II-a ar fi acceptat să-l invite pe Nicolae Ceauşescu în Marea Britanie numai datorită unor interese economice, în realitate ea recunoscând o uşoară antipatie faţă de liderul comunist român.

Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit cu un avion la Moscova

Pe data de 5 noiembrie 1957, Nicolae Ceauşescu se afla în drum spre Moscova, acolo unde se aniversa Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie, într-un avion IL 14, ca parte a unei delegaţii a Partidului Muncitoresc Român (PMR), amintește sursa citată mai sus.

Din cauza unei erori de pilotaj, aeronava s-a prăbuşit la aterizare pe Aeroportul Vnukovo. În urma accidentului, ministrul de externe Grigore Preoteasa şi alţi trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. Secretarul de stat al Comitetului Central al PMR, Nicolae Ceauşescu, a supravieţuit suferind doar câteva traumatisme la gamba stânga şi câteva zgârieturi pe faţă.

Ceaușescu era pasionat de filmele poliţiste americane şi fan al serialului Kojak

La 35 de ani, Nicolae Ceauşescu descoperea pasiunea pentru cinematografie, printre preferetale sale numărându-se filmele poliţiste americane, transmite Observator.

Liderul comunist s-a declarat fanul serialul de televiziune american Kojak, care a rulat între 1973 şi 1978. În plus, toate reşedinţele sale au fost dotate cu o sală specială de proiecţie. Printre pasiunile sale se mai numărau şahul, biliardul, voleiul şi vizitele în străinătate. După 1955, acesta s-a apucat şi de vânătoare.

Sursă foto: Fototeca Online a a comunismului românesc

Deși avea doar patru clase, Ceaușescu a primit distincţia de Doctor Honoris Causa de la 8 universităţi

Nicolae Ceauşescu a primit primul titlu de Doctor Honoris Causa la Universitatea Bucureşti în 1973.

Toto în același an a primit aceeași distincție în Bogota, Lima şi Bahia Blanca.

Acelaşi titlu i s-a mai dat dat şi în Beirut (1974), Nisa (1975), Yucatan (1975) şi Quezon (1975).

La fel, și soția sa, Elena Ceaușescu primise numeroase titluri de Doctor Honoris Causa.

Ceaușescu a fost deputat de Olt

În perioada democratică, Nicolae Ceauşescu a ocupat funcţia de deputat.

Mai exact, în perioada 1946-1948, în Adunarea Deputaţilor, Ceaușescu a fost ales în mod democratic în judeţul Olt.