Procurorul Sorin Lia, acuzat, printre altele, de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, va fi cercetat în libertate, a decis definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție. Amintim că procurorul a fost reținut în 10 mai de Parchetul Curții de Apel Craiova, fiind acuzat că ar fi intervenit în mai multe dosare penale care îl vizau pe Narcis Sorin Bulintiș, fost șef al Poliției Rutiere Corabia.

InstantaFoto: Maren Winter | Dreamstime.com

Aceeași decizie, de cercetare în libertate, a fost luată și în cazul celorlalte persoane reținute alături de Lia în acest dosar: Narcis Sorin Bulintiș, Costel-Florin Rădoi și Adrian Tudose.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul Curții de Apel Craiova împotriva deciziei din 11 mai a Curţii de Apel Craiova ca procurorul Sorin Lia și celelalte trei persoane vizate în acest dosar să fie cercetate în libertate.

Sorin Lia este co-președinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție și a condus Parchetul Judecătoriei Corabia, unde lucrează și în prezent.

El a fost reținut de Parchetul Curții de Apel Craiova, care l-a acuzat că în perioada 17-26 februarie 2022 a comunicat printr-un angajat al poliţiei informaţii din mai multe dosare pe care le avea în lucru. De asemenea, i-ar fi comunicat unui poliţist informaţii cu caracter secret de serviciu şi în intervalul 21 decembrie 2022- 17 ianuarie 2023.

Procurorul a mai fost acuzat că ar fi falsificat un ordin de deplasare pentru a scăpa de o amendă primită după ce a fost prins circulând cu viteză, dar și că în noiembrie 2016 ar fi intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă unui inculpat.

(Foto: Dreamstime.com)