Fostul primar și ministru PSD Darius Vâlcov condamnat definitiv de instanța supremă, în 2 mai, la șase ani de închisoare și dat în urmărire internațională s-ar ascunde în nordul Italiei, conform unor surse oficiale.

Darius ValcovFoto: Guvernul Romaniei

Potrivit acelorași surse, Darius Vâlcov s-ar afla în zona Milano, unde ar avea mai multe afaceri, însă el nu a fost localizat oficial de către autoritățile italiene.

El ar putea încerca să împiedice extrădarea prin acțiuni în instanță la Curtea de Apel din Bari, care a pronunțat mai multe decizii favorabile fugarilor pe care autritățile din România nu reușesc să îi aducă în țară pentru a executa pedepsele cu înschisoarea.

Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată. În acest dosar, Darius Vâlcov fusese condamnat, în februarie 2018, la opt ani de închisoare cu executare de către un complet de 3 judecători de la instanța supremă. Procesul a fost suspendat timp de aproape doi ani și jumătate.

Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015 în acest dosar. La perchezițiile făcute procurorii au găsit o adevărată comoară - peste 1,3 milioane de lei lei, 90.000 de euro, trei lingouri de aur, în greutate de trei kilograme, şi trei tablouri inscripţionate Renoir, Jean Cocteau şi, respectiv, Aurel Acasandrei. În total, la percheziții au fost găsite 172 de tablouri, achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

Darius Vâlcov a fost considerat eminența cenușie a programului economic PSD și artizan al mai multor măsuri economice controversate, în calitate de consilier al premierului Viorică Dăncilă. Vâlcov este cel care a gândit și elaborat controversata OUG 114/2018, care a bulversat mai multe sectoare economice (bănci, energie, telecom, fondurile private de pensii). Darius Vâlcov a demisionat din funcția de consilier al premierului Viorica Dăncilă în iunie 2019. El a fost și primar al Slatinei și ministru al Finanțelor.

Ultimele date despre fugarii României. Cum i-a scăpat Italia pe unii dintre ei folosind inclusiv decizia CCR privind prescrierea faptelor

Darius Vâlcov este doar unul dintre numele de pe lista fugarilor celebri ai României care și-au găsit refugiul în Italia, unde instanțele le resping cererile de extrădare.

Ultima situație ransmisă, miercuri, de Ministerul Justiției:

  • Paul al României, condamnat definitiv în decembrie 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Este urmărit internațional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu, cu un prejudiciu de 9.523.769 euro.

El a fost localizat pe teritoriul Franţei, procedura fiind în curs. Autoritățile franceze au solicitat sentinţa de condamnare - fond şi apel - tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informații legate de desfășurarea procesului penal.

După o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv de Cuertea de Apel Paris, a fost liberat pe cauţiune.

  • Cornel Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor București, condamnat definitiv în mai 2022 în dosarul de corupție în care a fost condamnat și fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu.

La data de 06.10.2022 Curtea de Apel Napoli a refuzat predarea și a dispus executarea pedepsei în Italia, pe motiv că persoana solicitată, de cel puțin 5 ani, locuiește efectiv pe teritoriul Italiei. Decizie devenită definitivă la 12.10.2022.

Este încarcerat la Casa Circondariale ”Montorio”, Verona, din 20.11.2022, în vederea executării pedepsei de 9 ani, 8 luni și 9 zile (expiră la 28.07.2032).

  • Romeo Albu, condamnat la 6 ani de închisoare în același dosar de corupție cu Bogdan Popa și Sorin Oprescu, având mandat european de arestare din 19 mai 2022.

La data de 06.10.2022, Curtea de Apel Napoli a refuzat predarea și a dispus executarea pedepsei în Italia, pe motiv că persoana solicitată, de cel puțin 5 ani, locuiește efectiv pe teritoriul Italiei. Decize devenită definitivă la 12.10.2022.

La data de 21.02.2023, executarea pedepsei era suspendată, Albu fiind în așteptarea fixării unui termen de către Tribunalul de Supraveghere din Napoli pentru a examina cererea depusă la 28.11.2022 în vederea înlocuirii pedepsei închisorii cu o pedeapsă alternativă din care să fie scăzut arestul la domiciliu (07.09.2015 – 25.06.2017).

  • Interlopul Florian Tudor, supranumit „Rechinul”, acuzat de coordonarea unei vaste rețele specializate în clonare de carduri și spălare de bani, care acționa pe teritoriile mai multor state și care ar fi creat un prejudiciu de zeci de milioane de dolari.

Este urmărit internațional în vederea punerii în executare a mandatului de arestare din martie 2021, emis conform deciziei definitive din data de 23 martie 202 a Tribunalului București, pentru constituire a unui grup infracțional organizat (1 infracțiune), instigare la șantaj (3 infracțiuni), șantaj (1 infracțiune), instigare la tentativă de omor calificat (1 infracțiune). Florian Tudor a fost arestat provizoriu de către autoritățile mexicane, în vederea extrădării către România la data de 27 mai 2021 şi este încarcerat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Mexic. Procedura de extrădare este în curs. Ministerul Justiției spune că continuă corespondența cu Parchetul General al Statelor Unite Mexicane pentru a răspunde oricăror solicitări de informații/clarificări suplimentare și urmărește stadiul soluționării cauzei, cu asistența Ambasadei României în Mexic.

  • Omul de afaceri Avraham Morgenstern, fost partener de afaceri şi apropiat al fostului primar Radu Mazăre, urmărit internațional pentru executarea unei pedepse de 12 ani închisoare pentru evaziune fiscală, la care a fost condamnat definitiv în august 2017.

A fost arestat provizoriu de către autoritățile Din Argentina, în vederea extrădării. În acest context, a fost întocmită și transmisă cererea de extrădare, aceasta fiind admisă de către statul solicitat. Hotărârea nu este definitivă, recursul declarat de Avraham Morgenstern fiind în curs de soluționare, pe rolul Curții Supreme de Justiție a Națiunii.

  • Omul de afaceri romano-israelian Sorin Shmuel Beraru (Baro ), condamnat definitiv în februarie 2016 de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani în dosarul privind fraudarea societății Cico SA.

A fost solicitată statului Israel extrădarea, care a fost refuzată, nefiind îndeplinită condiția esențială a dublei incriminări, în sensul că, în Israel, la data comiterii faptei de către această persoană, fapta respectivă nu era incriminată (notă: se are în vedere legea existentă la data comiterii faptei şi nu cea de la data transmiterii cererii de extrădare sau orice alt moment ulterior).

  • Fosta șefă a DIICOT Alina Bica, condamnată definitiv, în noiembrie 2019, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Alina Bica a fugit din România la începutul lui 2018, înainte de a fi condamnată. O perioadă, ea a stat în Costa Rica împreună cu Elena Udrea.

În urma localizării sale în Italia, a fost transmis mandatul european de arestare autorității italiene competente, care a refuzat executarea, dispunând recunoașterea și executarea pedepsei pe teritoriul Italiei. În prezent, au fost individualizate măsurile de probațiune în Italia.

  • Fostul acţionar de la Dinamo Dragoş Săvulescu, condamnat definitiv în februarie 2019 în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia, în care au primit condamnări și fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu şi fostul acţionar al clubului Dinamo Cristian Borcea.

Având în vedere localizarea sa pe teritoriul Italiei, mandatul european de arestare a fost înaintat autorității competente de executare din acest stat. Autoritățile italiene au refuzat predarea, dispunând executarea pedepsei în Italia și procedând la adaptarea acesteia conform legislației italiene.

Ulterior, Dragoș Săvulescu a fost localizat în Grecia, executarea mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel București fiind refuzată.

Autoritățile italiene au preluat executarea, au adaptat pedeapsa în măsura supravegherii, după care au aplicat, din oficiu, deciziile CCR constatând prescripţia executării pedepsei, încetând chiar şi măsura supravegherii în cazul lui Dragoș Săvulescu.

  • Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, dat în urmărire internațională în iunie 2020 după ce a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, el reușind să iasă din țară cu doar o zi înainte de pronunțarea instanței întrucât nu avea nicio interdicție.

Executarea mandatului a fost refuzată de autoritățile din Italia, având în vedere condiţiile de detenţie. La data de 21.02.2023, prin intermediul magistratului român de legătură în Italia, Tribunalul Bucureşti şi MJ au fost informate că autoritățile italiene solicită retransmiterea certificatelor emise de Tribunalul București, incluzând şi informațiile obţinute recent cu privire la reşedinţa şi codul fiscal din Italia al lui Daniel Dragomir.

  • Mario Iorgulescu, urmărit internațional în vederea executării unei pedepse de 3 ani închisoare la care a fost condamnat de către Judecătoria Sectorului 3 București, mandatul european de arestare fiind de către Tribunalul București.

În noaptea de 7 spre 8 septembrie 2019, fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a accidentat mortal cu maşina un tânăr de 24 ani. Procurorii Tribunalului București spun că Mario Iorgulescu era băut şi sub influenţa cocainei. După accident, Iorgulescu jr a fost transferat de familie în Italia, de unde nu s-a mai întors.

Autoritățile italiene au refuzat predarea întrucât, în urma unor expertize medico-legale dispuse în cauză, au concluzionat că starea mentală îl împiedică în mod ireversibil să participe conștient la procedură.

Curtea de apel din Milano a dispus ca cele două mandate europene de arestare să nu fie executate, având în vedere ”starea mentală” a lui Mario Iorgulescu, care nu îi permite o ”participare conștientă” la proceduri.

  • Fostul europarlamentar PDL și fost președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) Marian Zlotea, condamnat definitiv la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită.

Predarea a fost refuzată de către autoritățile din Italia, întrucât acestea nu au apreciat ca fiind suficiente condițiile de detenție asigurate de către autoritățile române, deși acestea au fost furnizate în deplină concordanță cu standardele CEDO și CPT și condiții de detenție similare au fost considerate ca fiind suficiente și corespunzătoare de alte state membre ale UE, inclusiv de instanțe italiene, în alte cauze. Tribunalul București a transmis certificatul în temeiul Deciziei Cadru 2008/909/JAI pentru recunoașterea şi preluarea executării pedepsei, iar Curtea de Apel din Bologna are termen la data de 05.06.2023.

Marian Zlotea anunța în ianuarie 2021, într-o postare pe Facebook, că a fugit din România și că a cerut azil politic în altă țară.

  • Nela Ignatenko, condamnată în 17 decembrie 2020 la 5 ani de închisoare în dosarul ferma Băneasa.

Ministerul Justiției spune că în acest dosar nu a fost solicitată implicarea instituției, corespondența fiind purtată pe cale directă între autoritățile judiciare implicate. A fost localizată pe teritoriul Belgiei, procedură în curs (mandat european de arestare – contact direct instanţa emitentă şi autoritățile belgiene). Au fost acordate garanții privind condițiile de detenție de către ANP.

  • Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv în august 2017 la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa. Omul de afaceri se afla încă de la acel moment în Marea Britanie.

Mandatul european de arestare a fost transmis autorităților din Marea Britanie, care au aprobat predarea sa în România la data de 12 iulie 2019. Ulterior, în calea de atac, predarea a fost respinsă de către instanța britanică. Procuratura britanică a contestat decizia, procedura aflându-se în curs.

Alexander Bogdan Adamescu – împotriva sa a fost emis de către Curtea de Apel București mandat european de arestare din 6 iunie 2016, în vederea judecării, pentru infracțiuni de corupție, mandat care a fost înaintat autorităților din Marea Britanie. A fost dispusă predarea sa către autoritățile române, încă nu a fost realizată efectiv. Autoritățile britanice urmează să informeze autoritățile române în momentul în care apreciază că poate fi efectuată.

  • Omul de afaceri Ioan Neculaie, condamnat definitiv în ianuarie 2022 la doi ani şi două luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Neculaie a fost acuzat de procurori că a tras cu arma în roțiile propriei mașini, în 2017, supărat pentru că făcuse pană chiar înainte de a pleca la o partidă de vânătoare.

În urma localizării sale pe teritoriul Greciei, a fost transmis mandatul european de arestare, iar predarea a fost admisă. Instanța din Grecia a suspendat urmarirea intrenatională în cazul lui Ioan Neculaie pentru a analiza intervenirea prescripţiei ca urmare a deciziilor CCR.

  • Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, condamnat definitiv, în 13 mai 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat că ar fi primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din corupţie.

Executarea mandatului a fost refuzată de autoritățile din Grecia, care au invocat condiţiile de detenţie şi posibilitățile de tratare a afecțiunilor de care Oprescu ar suferi.

Printre cei care au dat declarații în fața instanei din Grecia s-a aflat și medicul Adriana Nica, partenera de viaţă a lui Sorin Oprescu, care a susținut că Oprescu ar fi „în pericol de moarte” dacă ar fi adus în România.

  • Antonina Radu, ofițer-inspector de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov, condamnată definitiv în mai 2022 la 8 ani și 8 luni de închisoare în dosarul "Colectiv", pentru abuz în serviciu și uzurparea functiei.

În urma localizării sale în Republica Moldova, având în vedere faptul că acest stat nu își extrădează proprii cetățeni, Ministerul Justiției a transmis autorităților moldave cererea de preluare a executării pedepsei, în aplicarea principiului aut dedere aut judicare. La data de 13.10.2022 Ministerul Justiției din Republica Moldova a informat că a transmis solicitarea Ministerului Justiției român către Judecătoria Chișinău (Ciocana) pentru examinare și pronunțarea unei decizii. La data de 20.12.2022, Biroul Național Interpol a transmis că Antonina Radu s-a prezentat la data de 13.12.2022 la Consulatul României la Chișinău, intenționând perfectarea unor documente care să îi permită fiicei acesteia călătoria spre R. Moldova.

  • Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, dat în urmărire internațională după ce în decembrie 2020 a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și prins un an mai târziu la Atena.

Predarea a fost refuzată, autoritatea de executare din Grecia apreciind că Benyamin Steinmetz nu a beneficiat de un proces echitabil.

  • Omul de afaceri Sorin Strutinsky, condamnat definitiv de Curtea de Apel Constanța, în iulie 2020, la 10 ani și 8 luni închisoare pentru trafic de influență.

La 24.05.2021, Curtea de Apel Bologna a refuzat predarea și a dispus executarea în Italia. Pedeapsa a fost recunoscută integral, iar Strutinsky este încarcerat.

  • Fostul baron PSD de Neamț Ionel Arsene, fost președinte al Consiliului Județean, condamnat în luna martie la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție, și fugit și el în Italia.

Predarea a fost refuzată având în vedere condițiile de detenție din România. Parchetul italian a formulat cale de atac.

  • Fostul primar din Slatina Minel Prina, condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul lui Darius Vâlcov. Și Prina se află tot în Italia.

Termen de judecată - 18.05.2023. A fost dispusă măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de reședință (Milano).