Pedeapsa pentru unul dintre patronii clubului Colectiv, Costin Mincu, va fi redusă de la 8 ani la 6 ani şi jumătate de închisoare, ca urmare a prescrierii faptelor pentru două infracţiuni, el fiind unul dintre beneficiarii deciziei CCR privind prescrierea faptelor. De asemenea, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, ceilalţi doi patroni ai clubului şi pompierii George Matei şi Antonina Radu contestă prin căi extraordinare condamnările definitive primite în acest dosar.

ColectivFoto: AGERPRES

Magistraţii Curții de Apel București i-au admis miercuri lui Costin Mincu o contestaţie în anulare împotriva deciziei definitive de condamnare din mai 2022 şi au constatat că, pentru două dintre infracţiunile de care acesta este acuzat - vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă -, faptele s-au prescris, conform Agerpres. În consecinţă, au fost anulate pedepsele aplicate acestuia pentru cele două infracţiuni - 2 ani şi 6 luni închisoare, respectiv 2 ani închisoare.

Practic, Costin Mincu a beneficiat şi el de deciziile Curţii Constituţionale şi instanţei supreme privind prescrierea faptelor.

Costin Mincu a rămas cu pedeapsa de 6 ani şi jumătate de închisoare primită pentru ucidere din culpă, fiind emis în acest sens un nou mandat de executare.

Decizia este definitivă.

Piedone și ceilalți condamnați în dosarul Colectiv, căi extraordinare de atac pentru a scăpa de închisoare

Şi ceilalţi inculpaţi din dosar au introdus căi extraordinare de atac în justiţie pentru a scăpa de condamnări.

Astfel, pe rolul instanţei supreme a fost deschis un proces care are ca obiect recurs în casaţie, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, ceilalţi doi patroni ai clubului şi pompierii George Matei şi Antonina Radu contestă condamnările primite în dosar.

Pronunţarea în acest caz a fost amânată pentru 14 iunie.

Toate pedepsele dispuse de Curtea de Apel București, după aproape 7 ani de la tragedia din Colectiv

În 12 mai 2022, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone - primar al Sectorului 5 la momentul pronunțării deciziei instanței - a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Sentința a venit la aproape 7 ani de la tragedia în urma căruia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Celelalte pedepse:

  • patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu - 11 ani si 8 luni de închisoare
  • patronul Clubului Colectiv Costin Mincu - 8 ani
  • patronul Clubului Colectiv Paul Gancea - 6 ani și 4 luni
  • pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise - 6 ani și 10 luni
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - 8 ani și 8 luni. De asemenea, cei doi pompieri nu mai vor avea dreptul de ocupa o funcţie în cadrul IGSU şi unităţile subordonate şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani, după ce ies din închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - achitată. Ea fusese condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - achitată. Primise 7 ani de închisoare în prima instanță
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior achitată. Primise 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Antonina Radu a fugit din România înainte de sentinţă, fiind localizată în Republica Moldova, de unde autorităţile române au încercat fără succes să o extrădeze. Ceilalţi care au pedepse cu executare se află în penitenciare.