Curtea de Apel Bucureşti a decis luni încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor, împotriva avocatului Doru Boştină şi a doi cunoscuţi oameni de afaceri, Dragoş Dobrescu şi Pier Luca Canino, într-un dosar în care sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani privind lucrări ce urmau să fie efectuate la Magistrala 5 de metrou - Drumul Taberei.

InstantaFoto: Maren Winter | Dreamstime.com

Pe latură civilă, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 547.000 lei de la afaceristul Dragoş Dobrescu, scrie Agerpres.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Dragoş Dobrescu face parte din aşa-zisul „Grup de la Monaco”, iar Pier Luca Canino a fost şeful Astaldi România.

Într-un alt dosar, Doru Boştină a fost condamnat de doi ani cu suspendare în 2021 pentru spălare de bani, după ce a ajuns la un acord cu DNA în care şi-a recunoscut vinovăţia. În 2016, el a fost condamnat la un an cu suspendare pentru trafic de influenţă, într-un dosar privind trucarea unei licitaţii organizate de Complexul Energetic Oltenia.

Potrivit DNA, în contextul desfăşurării unor lucrări în Bucureşti la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), în perioada 20 - 26 iunie 2013, Dragoş Dobrescu ar fi pretins de la Pier Luca Canino suma de 1.000.000 euro, plătibili în decursul a patru ani, în schimbul exercitării influenţei pe care a pretins că o are asupra primarului Sectorului 6 la acea vreme, Rareş Mănescu, pentru obţinerea cu uşurinţă a avizelor necesare lucrărilor.

Dobrescu ar mai fi promis că vor fi soluţionate favorabil şi plângerile cetăţenilor riverani nemulţumiţi de modalitatea în care se derulau lucrările respective.

Conform anchetatorilor, pentru a fi ascunsă adevărata natură a banilor, aceştia urmau să fie remişi prin intermediul unei societăţi controlate de avocatul Doru Boştină, sub forma unor servicii fictive de "mentenanţă".

"În această modalitate, la data de 9 septembrie 2013, ar fi fost transferaţi în contul unei societăţi administrate de primul dintre inculpaţi o primă tranşă, în valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retraşi sub formă de cash", explica DNA.