Gesturi repetitive, ochi ezitanți care nu stabilesc și mențin contactul vizual cu ceilalți, sensibilitatea prea mică sau prea mare la anumite zgomote, dificultatea de a schimba ceva în rutina de zi cu zi, preferința pentru singurătate, atenție obsesivă pentru unele lucruri. Așa arată o înșiruire a unora dintre simptomele resimțite de persoanele care au o tulburare de spectru autist (TSA). La nivel mondial, un copil din 100 are autism, conform OMS.

Veste bună pentru copiii cu autismFoto: Shutterstock

În România, am ajuns deja la peste jumătate de milion de persoane diagnosticate, 1 din 54 de copii fiind în spectrul autist. Mai mult, „prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3%”, spun cei de la Institutul Național de Sănătate Publică. Totuși, este posibil ca numerele să fie mai consistente, dat fiind că autismul, mai ales cel funcțional, e adesea dificil de diagnosticat, mai ales la copii mici, fiind confundat, de pildă, cu tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate.

Recent, ar fi trebuit să se încheie CORDUS, primul studiu clinic din România care utilizează celule stem recoltate la naștere pentru tratarea autismului. „O să îi facem o prelungire”, spune însă Bogdan Ivănescu, unul dintre coordonatorii studiului și fondatorul băncii de celule STEM Sure, cunoscut și pentru emisiunea Doctor MiT.

Citește continuarea pe Panorama.