Lumina naturală este esențială pentru sănătatea fizică și psihică. Îmbunătățește starea de spirit, reduce simptomele de anxietate și depresie și poate regla răspunsul organismului la stres. Conform celui mai recent studiu VELUX România, unul dintre cei mai importanți producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente, 72% dintre români declară că lumina naturală în case le îmbunătățește starea de spirit.

Impactul luminii naturale din locuințeFoto: VELUX

Cercetarea VELUX, realizată pe un eșantion de 1.000 de persoane din mediul urban, și-a propus să sondeze legătura dintre bunăstarea mentală a românilor în raport cu prezența luminii naturale în locuințe.

Astfel, pentru 72% dintre respondenți, lumina naturală are efecte pozitive și le îmbunătățește semnificativ starea de spirit. Femeile sunt cele mai receptive, 87% dintre ele afirmând că lumina naturală din locuințe are un impact semnificativ asupra lor bunăstării mentale.

Care este explicația? Lumina naturală are un efect direct asupra ritmului circadian, ceasul intern care are rolul de a ne dirija ciclul somn-veghe și ajută organismul să producă vitamina D - esențială atât pentru sănătatea și bunăstarea generală, cât și pentru reglarea stării afective. Mai mult decât atât, poate împiedica instalarea unui tip de depresie, numit TAS (tulburare afectivă sezonieră) cauzată de lipsa expunerii la lumina naturală și care de regulă apare odată cu schimbarea anotimpurilor.

Cine suferă de lipsa luminii naturale

54% dintre persoanele chestionate experimentează efectele stresului, al dezorientării și al anxietății la trezirea într-o cameră întunecată. De exemplu, 30% dintre respondenți au spus că sunt confuzi și triști atunci când se trezesc într-o cameră fără lumină, 12% au spus că sunt anxioși și stresați, iar 12% au spus că sunt deprimați și triști.

Cea mai afectată categorie de deficitul de lumină naturală în spațiile închise sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani - 85% dintre ei spun că simt efectele negative ale lipsei de lumină naturală.

În ceea ce privește măsurile care pot fi luate pentru conștientizarea efectelor lipsei luminii naturale în casele românilor, primul pas ar fi informarea și educarea publicului. Drept urmare, majoritatea respondenților (62%) consideră că trebuie făcute mai multe eforturi pentru a educa publicul cu privire la efectele luminii naturale asupra sănătății mintale.

Raportat strict la principiile ergonomice ale proiectării unei locuințe, designul optim al unei case trebuie să includă ferestre dimensionate și orientate corespunzător, inclusiv când vine vorba de mansardă.

”VELUX se angajează să promoveze o viață mai bună prin intermediul luminii naturale, iar acest lucru se vede în primul rând în soluțiile și produsele oferite, proiectate mereu cu obiectivul de a aduce o îmbunătățire a bunăstării mentale și fizice. Mai multă lumină naturală în casele noastre înseamnă automat și o calitate generală a vieții mai bună”, subliniază Noemi Ritea, Director de Piață VELUX România și Moldova.

VELUX oferă soluții inovatoare de iluminat natural de peste 80 de ani. Astfel, ferestrele de mansardă, cât și cele pentru acoperiș terasă, rulourile interioare, produsele de protecție solară și exterioare sunt modalități simple și eficiente de a aduce lumină naturală, aer proaspăt și eficiență energetică în casele tuturor.

Gama variată de produse VELUX oferă beneficii excelente, de aceea pot reprezenta soluția ideală pentru toți cei care doresc să își reorganizeze spațiile interioare pentru a lăsa să pătrundă mai mult soare, dar și pentru a beneficia de efectele pozitive ale luminii asupra tonusului psihic. Creează propria combinație de ferestre de mansardă cu ajutorul soluțiilor modulare VELUX pentru un plus de lumină naturală. Vezi aici ce ți se potrivește!

Articol susținut de VELUX România