O grupare infracţională a reuşit să înşele aproximativ 33.000 de persoane prin metoda „investment fraud” - atragerea de fonduri prin asistenţă telefonică pentru investiţii în platforme online fictive, cu promisiunea unor câştiguri substanţiale. Până în anul 2020, gruparea a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro, conform DIICOT.

Metoda de inselaciune „investment fraud”Foto: IGPR

Anchetatorii români au făcut șase percheziții într-un dosar pentru destructurarea unui grup infracțional care a pus bazele mai multor centre de asistență telefonică implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”. Descinderile au avut loc în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Germania, iar concomitent au fost făcute percheziții în Israel, Bulgaria și Georgia, fiind organizat și un centru comun de comandă în cadrul Eurojust, spune DIICOT.

Ce este metoda „investment fraud”

Conform procurorilor, în perioada 2017-2020 un grup infracțional organizat a înființat mai multe centre de asistență telefonică prin intermediul cărora au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane, prin metoda „investment fraud”. Până în anul 2020, gruparea a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.

Anchetatorii spun că victimele au fost induse în eroare și determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online controlate de membrii grupului infracțional. În realitate, membrii grupării nu au făcut investiții, sumele de bani fiind colectate și, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

Metoda de operare folosită a constat în determinarea victimelor să investească inițial sume mici, cuprinse între 200 și 250 de euro, pentru care erau promise profituri ridicate. Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari și care le promiteau obținerea unor profituri mai mari decât cele prezentate inițial, în măsura în care erau dispuse să investească sume și mai mari de bani.

Cum a acționat în România gruparea care a înșelat zeci de mii de oameni

În România, doi membri ai grupării au deschis mai multe centre de asistență telefonică în care și-au desfășurat activitatea între 30 și 80 de persoane de diferite naționalități, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola și Cuba, implicate în infracțiuni de tip „investment fraud”.

Conform DIICOT, aceștia au creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obținute de către organele de urmărire penală.

În urma perchezițiilor făcute în acest dosar au fost descoperite și ridicate o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unități de stocare a datelor și sume de bani, respectiv: 124.170 de euro, 84.850 de lei și 75.400 de dolari. Două persoane urmărite internațional au fost identificate și arestate.